Θα στείλει ένα κουλούρι στη στρατόσφαιρα!

Θα στείλει ένα κουλούρι στη στρατόσφαιρα!02.02.2018Πρόσωπα

Γεύση Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα ετοιμάζεται να δώσει ένας Θεσσαλονικιός που, παρακινημένος από την αγάπη του για το Διάστημα, σχεδιάζει με τη βοήθεια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού να στείλει ένα... κουλούρι πολλές χιλιάδες μέτρα πάνω από τη Γη.

Ο Θανάσης Φούκης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο εξωτερικό και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την οικογενειακή

επιχείρηση, χωρίς όμως το «μικρόβιο» του Διαστήματος που είχε μέσα του από μικρός να τον έχει εγκαταλείψει.

«Επτά ετών είδα ένα φαινόμενο στο Διάστημα που με εξέπληξε και με έκανε να θέλω να ασχοληθώ με την αστροφυσική.

Αρχισα να διαβάζω, ασχολήθηκα με μαθηματικά που ήταν πάνω από το επίπεδο που διδασκόμασταν τότε στο γυμνάσιο και σε ηλικία 14 ετών ενδιαφέρθηκα -και ενδιαφέρθηκε και το Μετεωροσκοπείο- και ασχολήθηκα εκεί το καλοκαίρι, παίρνοντας τις μετρήσεις από τους υποσταθμούς, που στη συνέχεια τις δίναμε στην ΕΜΥ για να βγάλει τις προγνώσεις του καιρού» λέει.

Η ομάδα που δημιούργησε ο φιλόδοξος Θεσσαλονικιός για τον σκοπό αυτό λέγεται Daedalus Missions, ενώ το πρότζεκτ βαφτίστηκε RBR (Rounded Bread Roll).

Το κουλούρι θα ταξιδέψει στα 40 χλμ. με τη βοήθεια ενός ειδικά τροποποιημένου μετεωρολογικού μπαλονιού, το οποίο θα περιέχει υδρογόνο. «Θέλουμε να στείλουμε ένα φορτίο βάρους 500 γραμμαρίων 40 χλμ. πάνω στη στρατόσφαιρα, δηλαδή τέσσερις φορές πιο πάνω από ένα επιβατικό αεροπλάνο. Δεν είναι μόνο ότι θα στείλουμε ένα κουλούρι για πρώτη φορά εκεί, αλλά θα κάνουμε και μια ραδιοζεύξη, ώστε από τα 40 χλμ. και καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης να στέλνουμε ζωντανά φωτογραφίες» εξηγεί ο Θανάσης Φούκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα