Ιερή πανστρατιά για το όνομα της Μακεδονίας

Ιερή πανστρατιά για το όνομα της Μακεδονίας03.02.2018Πρόσωπα

Ισως και περισσότεροιαπό 20 μητροπολίτες θα δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο του Συντάγματος

Περισσότεροι από 15 -ίσως και πάνω από 20- μητροπολίτες του κλίματος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναμένεται να δώσουν ηχηρό «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία, ενώ επίσημη εκπροσώπηση θα υπάρχει και από το Αγιο Ορος.

Τα

τηλέφωνα των μητροπολιτών ακόμα και χθες είχαν πάρει φωτιά από τις απανωτές κλήσεις και τις συνεννοήσεις για τη μαζική κάθοδο στη συγκέντρωση.

Παρά την υποχώρηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και το έμμεσο «πράσινο φως» από την Ιερά Σύνοδο να κατέβει όποιος το επιθυμεί στο συλλαλητήριο με ευπρέπεια, με συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα, ορισμένοι μητροπολίτες φέρεται ότι αμφιταλαντεύονταν για τη συμμετοχή τους. Γι' αυτό επιστρατεύονταν οι πιο δυναμικοί ιεράρχες για να πείσουν όσους είχαν επιφυλάξεις και -κυρίως- φόβο για πιθανά επεισόδια ή και προβοκάτσιες.

Ο αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος θα διαβάσει το μήνυμα της Εκκλησίας, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας»- θα αναφέρεται στη μη αποδοχή εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων.

Οι μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος, Δράμας Παύλος και Χίου Μάρκος θα εκπροσωπήσουν επισήμως την Ιερά Σύνοδο. Οι Πειραιώς Σεραφείμ, Μεσογαίας Νικόλαος, Κορίνθου Διονύσιος, Κίτρους Γεώργιος έχουν ανακοινώσει επισήμως ότι θα βρίσκονται την Κυριακή στο Σύνταγμα. Στη λίστα των υποστηρικτών του συλλαλητηρίου περιλαμβάνονται και οι μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Γλυφάδας Παύλος και Αιγιαλείας Αμβρόσιος. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξουν και ακόμα περισσότερες παρουσίες, αλλά και... εκπλήξεις.

Οι Βεροίας Παντελεήμων και Ξάνθης Παντελεήμων που συντόνισαν τη συμμετοχή μητροπολιτών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης είναι πιθανό να βρεθούν στην Αθήνα. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο παρουσίας του και ο Σερρών Θεολόγος, ενώ παρόντες εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και οι Μαρωνείας Παντελεήμων, Φιλίππων Στέφανος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Πατρών Χρυσόστομος και Γόρτυνος Ιερεμίας.

Η απουσία αντιπροσωπίας του Αγίου Ορους από τη Θεσσαλονίκη είχε συζητηθεί αρνητικά. Στην Ιερά Κοινότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ζωηρή συζήτηση για το αν έπρεπε το Ορος να εκπροσωπηθεί στη συγκέντρωση της Αθήνας και αποφασίστηκε να παραστούν ως επίσημοι αντιπρόσωποι ο γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης και ο ιερομόναχος Σισώης Ξενοφωντινός.

Παράλληλα, περισσότερα από 40 πούλμαν έχει ναυλώσει η Μητρόπολη Κίτρους για το συλλαλητήριο, ενώ ο Αιγιαλείας Αμβρόσιος θα μεταφέρει πολίτες με 10 πούλμαν από το Αίγιο. Οι περισσότεροι μητροπολίτες αθόρυβα έχουν έρθει εδώ και ημέρες σε επαφή με τουριστικά πρακτορεία, προκειμένου να ναυλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οχήματα. Ακόμα και η Μητρόπολη Πειραιώς, αν και βρίσκεται στο Λεκανοπέδιο, θα ναυλώσει πούλμαν για να μεταφέρει κόσμο στο Σύνταγμα.

Α. Τριανταφύλλου

Περίεργη έκκληση Βαρθολομαίου

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Το βράδυ της Παρασκευής, μόλις δύο ημέρες πριν από το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με δήλωσή του απηύθυνε «έκκληση προς όλους τους ενδιαφερομένους για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθή το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση», συμπλέοντας με την αρχική στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, που ουσιαστικά ήταν αντίθετη στην πραγματοποίηση συλλαλητηρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα