Στα χέρια του παρακράτους της Αλβανίας του Ράμα η Εθνική στα Τίρανα

Στα χέρια του παρακράτους της Αλβανίας του Ράμα η Εθνική στα Τίρανα03.02.2018Άρθρα

Βαριές «σκιές» απλώνονται πάνω από την πώληση της NBG Albania, καθώς, όπως ανακοινώθηκε επισήμως χθες, η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Αλβανία περνά στα χέρια της American Bank of Investments (ABI), επιβεβαιώνοντας το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ

της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στις 31 Ιανουαρίου 2017.

Στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΒΙ μετέχει η σύζυγος του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, την οποία δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα εμπλέκουν σε ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι σύναψε οριστική σύμβαση πώλησης της κατά 100% θυγατρικής της Banka NBG Albania Sh.A. με την ABI, στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ και σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις προς την Κομισιόν. Σύμφωνα με την ΕΤΕ, η συναλλαγή έχει θετική επίδραση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 της ΕΤΕ (με βάση το τρίτο τρίμηνο του 2017), ενώ υπόκειται στις συνήθεις κανονιστικές και λοιπές εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων εγκρίσεων από την Κεντρική Τράπεζα και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Αλβανίας.

Το μείζον ζήτημα, που είχε αναδείξει η «κυριακάτικη δημοκρατία», είναι ότι με την εξέλιξη αυτή η θυγατρική της ΕΤΕ διολισθαίνει στα γρανάζια του παρακράτους και της μαφίας της Αλβανίας του Εντι Ράμα, που, σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα και δηλώσεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπασά, χρησιμοποιεί κρατικούς μηχανισμούς και το τραπεζικό σύστημα για να ξεπλύνει το «βρόμικο» χρήμα από το εμπόριο ναρκωτικών.

Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης εμπλέκουν τη σύζυγο του Αλβανού πρωθυπουργού στη νομιμοποίηση του χρήματος από τα καρτέλ των ναρκωτικών και καταγγέλλουν ότι τα καρτέλ στήριξαν τον Ράμα για να επανεκλεγεί πρωθυπουργός.

Η αλβανική εφημερίδα «Rilindja Demokratike» είχε αναφέρει ότι πάνω από 5 δισ. δολάρια μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες και διακίνηση ναρκωτικών κυκλοφορούν στην Αλβανία και ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο ξεπλύματος, μέσω του τραπεζικού συστήματος. Την ΑΒΙ κατέχει κατά 100% ένα χρηματοπιστωτικό ταμείο που ονομάζεται Tranzit sh.p.k. και ανήκει σε τρεις μετόχους: έναν Αλβανό πολίτη και δύο ταμεία, το NCH Balkan Fund και το New Century Holding. Τα δύο αυτά ταμεία κατέχουν συνολικά το 70% της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας και είναι εγγεγραμμένα στον φορολογικό παράδεισο των Νήσων Κέιμαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα