Ιατρικά λάθη λόγω κόπωσης

Ιατρικά λάθη λόγω κόπωσης16.03.2018Υγεία

Το σφάλμα στη διάγνωση και τη δοσολογία του φαρμάκου είναι οι πιο συχνές περιπτώσεις

Ρεπορτάζ
Ντόνια Κανιτσάκη

Λανθασμένες διαγνώσεις και δοσολογία στα φάρμακα αποτελούν τα πιο συνηθισμένα ιατρικά λάθη που γίνονται καθημερινά στην Ελλάδα από γιατρούς οι οποίοι, σε μεγάλο ποσοστό, ταλαιπωρούνται από επαγγελματική εξουθένωση.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει στη «δημοκρατία» η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Εύχαρις Παναγοπούλου, ένας στους δύο γιατρούς πάσχει από επαγγελματική εξουθένωση, όμως το χειρότερο είναι ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής των ιατρικών λαθών, όταν στο εξωτερικό τα πάντα καταγράφονται και βρίσκονται λύσεις για την αντιμετώπισή τους. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία δεν υπάρχει επίσημο σύστημα καταγραφής ιατρικών λαθών» υπογραμμίζει η κυρία Παναγοπούλου, η οποία εξηγεί ότι τα λάθη των γιατρών σχετίζονται με την επαγγελματική εξουθένωση.

Οπως επισημαίνει, ένας στους δύο γιατρούς στην Ελλάδα έχει επαγγελματική εξουθένωση, ωστόσο παραδόξως το ποσοστό είναι περίπου το ίδιο με γιατρούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους και γιατροί από χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος.

«Η επαγγελματική εξουθένωση δεν σχετίζεται με τον φόρτο εργασίας, αλλά με τον τρόπο οργάνωσης του επαγγελματικού περιβάλλοντος» εξηγεί η κυρία Παναγοπούλου.

Υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι γιατροί ανώνυμα σε σχετικό ερωτηματολόγιο, ένας στους τέσσερις έκανε λάθος ή είδε να γίνεται λάθος. Βέβαια, όπως αναφέρει η κυρία Παναγοπούλου, το λάθος στο οποίο αναφέρονται οι γιατροί διαφέρει από το ακραίο λάθος που έχουν στο μυαλό τους οι πολίτες και σχετίζεται κυρίως με την εσφαλμένη διάγνωση και δοσολογία στα φάρμακα. «Δυστυχώς, επειδή δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής των λαθών δεν μπορεί να γίνει και πρόληψη» καταλήγει η κυρία Παναγοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα