Πραγματικότητα το γενετικό ντόπινγκ που δεν ανιχνεύεται

Πραγματικότητα το γενετικό ντόπινγκ που δεν ανιχνεύεται16.03.2018Πρόσωπα

Πραγματικότητα είναι το γενετικό ντόπινγκ, με τους ειδικούς να δηλώνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ανιχνευτεί

Οπως δήλωσε στη «δημοκρατία» ο καθηγητής του ΑΠΘ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αθλητιατρικής Συνομοσπονδίας, μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας (FIMS) και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας Κωνσταντίνος Νάτσης, «είναι σίγουρο ότι έχει γίνει και, δυστυχώς, με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να εντοπιστεί. Δυστυχώς,

το ντόπινγκ προηγείται του αντιντόπινγκ».

Η ανάγνωση του DNA και των γονιδίων έχει κάνει πιο εύκολη τη δουλειά. Ετσι οι αθλητές μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά την αντοχή, τη δύναμη, την ταχύτητά τους, ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Νάτσης, έχει βλαβερές συνέπειες για τους ίδιους αλλά και για τους διπλανούς τους. «Το γενετικό ντόπινγκ στηρίζεται στα γονίδια, τα οποία εισάγονται στο σώμα με όχημα ιούς. Υπάρχει, λοιπόν, η περίπτωση να χαθεί η κανονική διαδικασία, να παρεκκλίνει ο ιός και να νοσήσει το άτομο. Εκεί μπορεί να αντιμετωπίσουμε μεταδιδόμενες ασθένειες, ακόμα και επιδημία, που θα ξεκινήσει από το ολυμπιακό χωριό. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα» τόνισε ο κ. Νάτσης.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στο συνέδριο της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και του διάσημου Ελληνα καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Μπράιτον Ι. Πιτσιλάδη, ο οποίος είναι ειδικός στο αντιντόπιγκ, ενώ η έρευνα χρηματοδοτείται από τον παγκόσμιο οργανισμό για την καταπολέμηση του ντόπινγκ (WADA).

Θραύση όμως και προβληματισμό προκαλεί η αλόγιστη χρήση ισοτονικών και συμπληρωμάτων διατροφής ακόμα και από νέα παιδιά που γυμνάζονται. Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Νάτσης, τα ισοτονικά προκαλούν σωρεία προβλημάτων στην υγεία των δοντιών. «Είναι μια κατηγορία σαν τα αναψυκτικά και έχει αποδειχτεί ότι είναι επιβαρυντικά για τα δόντια - ειδικά στους εφήβους» τόνισε.

Φανή Χαρίση

Keywords
Τυχαία Θέματα