«Τα μισά περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί»

«Τα μισά περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί»16.03.2018Αστυνομικά

Ο γραμματέας των αστυνομικών υπαλλήλων καταγγέλλει: «Με 600.000 χλμ. στο κοντέρ 6.500 θα κόβονταν από ΚΤΕΟ»

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Αντί να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν με νέα και τελευταίας τεχνολογίας, κυκλοφορούν στους δρόμους, χρησιμοποιούνται σε καταδιώξεις κακοποιών και περιπολούν στις γειτονιές, στους δρόμους και στα στενά. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα,

τα οχήματα των κακοποιών είναι καλύτερα από τα... σαραβαλάκια της Αστυνομίας, που είναι «γηρασμένα» και πολλές φορές γράφουν μέχρι 1.000 χιλιόμετρα σε μόλις 24 ώρες.

Αυτό υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, μιλώντας στη «δημοκρατία», συνδικαλιστές αστυνομικοί, οι οποίοι καταγγέλλουν πως οι σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές δυσχεραίνουν το έργο τους.

«Πιάνουν φωτιά στον δρόμο»

Οπως υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Καλεβράς, γενικός γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ενώ κανονικά τα οχήματα της Αστυνομίας θα έπρεπε να αποσύρονται κάθε τέσσερα χρόνια και σε αυτά που βγαίνουν στους δρόμους να γίνεται service κάθε έξι μήνες, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. «Εάν τα οχήματά μας περνούσαν έλεγχο ΚΤΕΟ, το 50% αυτών θα κοβόταν» υποστηρίζει χαρακτηριστικά. «Τα περισσότερα είναι ακατάλληλα. Γι' αυτό μένουν στον δρόμο ή πιάνουν φωτιά» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεόφιλο Παπαδάκη, στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας σήμερα υπάρχουν συνολικά 13.000 οχήματα. «Από αυτά τα μισά είναι σε απαράδεκτη κατάσταση» υποστηρίζει. Και συμπληρώνει: «Εχουμε τα χειρότερα περιπολικά Αστυνομίας ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Τα περισσότερα οχήματα έχουν γράψει πάνω από 600.000 χιλιόμετρα. Αγοράστηκαν στο σύνολό τους πριν από το 2004, ενώ τα τελευταία που προμηθεύτηκε η ΕΛ.ΑΣ. μετρούν ήδη... έξι χρόνια ζωής. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να ελέγχονται υποχρεωτικά από ΚΤΕΟ κάθε δύο χρόνια.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. «Βάσει του άρθρου 11 του Π.Δ. 45/08 “περί υγιεινής και ασφάλειας”, θα έπρεπε και τα περιπολικά να ελέγχονται. Δυστυχώς, μια υπουργική απόφαση τα εξαιρεί, όπως και όλα τα άλλα οχήματα που χρησιμοποιούνται στο Δημόσιο» καταλήγει ο κ. Παπαδάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα