Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τις δομές του έχει απλώσει «δίχτυ βοηθείας» για τους απόρους

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τις δομές του έχει απλώσει «δίχτυ βοηθείας» για τους απόρους16.03.2018Περιφέρεια

Σανίδα σωτηρίας για εκατοντάδες συνανθρώπους μας που βιώνουν την απόλυτη ένδεια εξαιτίας των Μνημονίων και της παρατεταμένης ύφεσης αποτελούν οι δομές που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ και φορείς, μεταξύ αυτών και το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

«Ανθρωποι που στερούνται τα βασικά,

όπως είναι ένα πιάτο φαγητό γι' αυτούς και τα παιδιά τους, λίγο νερό για να πλυθούν ή ένα κρεβάτι για να κοιμηθούν, βρίσκουν πάλι την ελπίδα τους και αποκτούν όρεξη για ζωή» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρος Λεκάκης. «Οι κοινωνικές δομές δημιουργήθηκαν μετά το 2010 στον δήμο και αυτό γιατί εξαιτίας της κρίσης άλλαξε το προφίλ των απόρων» συμπληρώνει ο κ. Λεκάκης.

Ο Κώστας, 60 ετών, είναι φύλακας στο Υπνωτήριο Αστέγων. Αυτή είναι η δεύτερη δουλειά του, αφού τα πρωινά εργάζεται σε γνωστό ξενοδοχείο. Πριν από λίγους μήνες ο Κώστας ήταν άστεγος. Βρήκε μια χείρα βοηθείας στο Υπνωτήριο και σταδιακά -σε συνεργασία με εργαζομένους και εθελοντές- πάτησε ξανά γερά στα πόδια του και άρπαξε τη ζωή από τα μαλλιά.

Το Υπνωτήριο Αστέγων λειτουργεί καθημερινά σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το πρωί στην οδό Ανδρέα Γεωργίου 13. Καλύπτει επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων αναγκάζονται να μένουν στον δρόμο, με συνολική δυναμικότητα 70 ατόμων καθημερινά.

Η δεύτερη δομή είναι το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων. Λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Βρίσκεται στην οδό Μοναστηρίου 62. Περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι και εθελοντές σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εξυπηρετούν καθημερινά 120 άτομα παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, υγειονομικής φροντίδας, ατομικής υγιεινής, υπηρεσίες στέγασης, σίτισης.

Από το 2015 λειτουργεί επίσης το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Ασυλο. Το 2017 φιλοξενήθηκαν εκεί 12 οικογένειες και 48 άτομα.

Βαγγ. Στολάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα