Χάνονται επιδοτήσεις λόγω δασικών χαρτών

Χάνονται επιδοτήσεις λόγω δασικών χαρτών19.07.2018Οικονομία

Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες για να διασφαλίσουν όλες τις καλλιέργειές τους

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Καμπανάκι κινδύνου για τις κοινοτικές επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών σε 13 νομούς της χώρας λόγω των δασικών χαρτών. Οσοι εκμεταλλεύονται εκτάσεις οι οποίες στους δασικούς χάρτες είναι χαρακτηρισμένες δασικές ή χορτολιβαδικές και δεν έχουν εκχερσωθεί καλούνται να προβούν άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες που θα τους επιτρέψουν να διασφαλίσουν τις καλλιέργειες και τις επιδοτήσεις τους.

Ο

ΟΠΕΚΕΠΕ, λοιπόν, ζητάει από τους παραγωγούς να ελέγξουν αν τα αγροτεμάχια που επιθυμούν να δηλώσουν για την καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων έτους 2018 εμπλέκονται χωρικά σε περιπτώσεις δασικών χαρτών στους νομούς Αττικής (Ωρωπός), Αρκαδίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Κιλκίς, Κυκλάδων, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλας, Σερρών, Φλώρινας, Χανίων και Τρικάλων. Για τα αγροτεμάχια που αποτυπώνονται στον χάρτη ως ΔΔ, ΑΔ, ΧΧ, ΑΧ, οι αγρότες πρέπει μέχρι τις 31 Ιουλίου να υποβάλουν αντιρρήσεις ή αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος (π.χ. τον χαρακτηρισμό ως δάσους ανέκαθεν γεωργικής καλλιέργειας, λόγω λάθους στη φωτοερμηνεία).

Αντίθετα, πιο χαλαρά είναι τα περιθώρια για τις εκτάσεις που είναι χαρακτηρισμένες ΔΑ (εκχερσωμένη δασική έκταση) και ΧΑ (εκχερσωμένη χορτολιβαδική έκταση), οι οποίες αποτελούν και την πλειονότητα των γεωργικών καλλιεργειών. Οι παραγωγοί έχουν δύο χρόνια προθεσμία, έως τις 8 Αυγούστου 2020, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις εξαγοράς και να «τακτοποιήσουν» οριστικά τις εκτάσεις τους.

Ειδικότερα, οι παραγωγοί με εκτάσεις ΔΑ ή ΧΑ μπορούν να ακολουθήσουν τέσσερα διαφορετικά βήματα:

α) Να υποβάλουν αίτηση ατελώς στο δασαρχείο της περιοχής είτε για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει πριν από το 1975 είτε για χρήση εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.
β) Να υποβάλουν αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε πρόδηλο σφάλμα του δασικού χάρτη, είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου είτε απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής.
γ) Να υποβάλουν αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης, εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για τη φωτοερμηνεία που έχει γίνει στον δασικό χάρτη και τον χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.
δ) Να χρησιμοποιήσει και τα τρία παραπάνω εργαλεία ή δύο εξ αυτών. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται πρώτα η αίτηση πρόδηλου σφάλματος και εφόσον απορριφθεί, εξετάζεται η αντίρρηση και τελευταίο το αίτημα εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα