Νέος «τσάρος» στη Γερμανία ο Ολαφ Σολτς

Νέος «τσάρος» στη Γερμανία ο Ολαφ Σολτς08.02.2018Πρόσωπα

Μπορεί στη χώρα μας ο Ολαφ Σολτς να μην είναι γνωστός, στη Γερμανία όμως ο δήμαρχος του Αμβούργου είναι εξαιρετικά δημοφιλής.

Χαμηλών τόνων, ευγενής και με «κοφτερή» γλώσσα -όταν χρειάζεται-, ο Σολτς, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Μέρκελ, Ζεεχόφερ και Σουλτς, προαλείφεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Ο 59χρονος Σολτς, δικηγόρος στο επάγγελμα, ανήκει στην πιο

συντηρητική πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά εδώ και χρόνια είναι ο πιο δημοφιλής μεταξύ των μελών του κόμματός του.

Από το 1998 είναι παντρεμένος με την Μπρίτα Ερνστ, η οποία είναι υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλησης στην τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου του Βραδεμβούργου. Το 2011 ο Σολτς κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, παρότι τα ποσοστά του SPD είχαν συρρικνωθεί, ο Γερμανός πολιτικός -συνεργαζόμενος με τους Πράσινους- ηγήθηκε και πάλι της τοπικής κυβέρνησης του Αμβούργου.

Σε αντίθεση με την πολιτική λιτότητας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Σολτς φαίνεται ότι επιλέγει διαφορετικά οικονομικά... μονοπάτια. Πρόσφατα στήριξε τη γενναία αύξηση των κατώτατων μισθών, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι, ακόμα κι αν συνεχίσει την πολιτική του δημοσιονομικού συντηρητισμού του προκατόχου του, είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση απέναντι στις φτωχότερες χώρες της ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα