Η κοροϊδία με τις τιμές-φωτιά στη βενζίνη συνεχίζεται

Η κοροϊδία με τις τιμές-φωτιά στη βενζίνη συνεχίζεται10.08.2018Άρθρα

► Η ΡΑΕ προτείνει «ταβάνι» σε 17 νομούς, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί λένε ότι θα εξετάσουν το θέμα από... Σεπτέμβριο
► Πλαφόν παντού θέλουν οι βενζινοπώλες και... πουθενά οι εταιρίες εμπορίας

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Περίεργα παιχνίδια παίζονται με την τιμή της αμόλυβδης στις πλάτες των πολιτών, που είναι και τα θύματα της υπόθεσης, καθώς αναγκάζονται να πληρώσουν μέχρι

και πάνω από 2 ευρώ το λίτρο για να μετακινηθούν στις διακοπές τους!

Η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σιωπηρά και με επιλεκτικές διαρροές, εισηγείται να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αυτόματης επιβολής πλαφόν σε όποιον νόμο η τιμή της αμόλυβδης ξεφεύγει.

Τα αρμόδια υπουργεία... σφυρίζουν κλέφτικα και διαμηνύουν ότι, αν και δεν συμφωνούν -αρχικά-, θα εξετάσουν το θέμα από τον Σεπτέμβριο. Οταν δηλαδή τελειώσουν οι διακοπές και αφού ο κόσμος έχει πληρώσει τη βενζίνη... χρυσάφι!

Λίγες περιοχές

Οι βενζινοπώλες, τώρα, θεωρούν ότι ακραίες τιμές υπάρχουν σε πολύ λίγες περιοχές και «καρφώνουν» τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες, με τη σειρά τους, ρίχνουν την μπάλα... στην εξέδρα!

Ειδικότερα: H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εισηγείται στα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης την άμεση επιβολή πλαφόν στην τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης σε 17 νομούς της χώρας.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει τα εξής:

• Θα λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η μέση λιανική τιμή πώλησης αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης που ισχύει στον νομό Αττικής. Στις 08/08/2018, για παράδειγμα, με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης και του ντίζελ ήταν στην Αττική 1,618 και 1,390 ευρώ/λίτρο αντιστοίχως, ενώ πανελλαδικά 1,644 και 1,413 ευρώ/λίτρο αντιστοίχως.

• Για κάθε νομό έχουν υπολογιστεί εύλογα περιθώρια διαμόρφωσης της τιμής με βάση το μεταβλητό κόστος, το κόστος προμήθειας πετρελαιοειδών και τα μεικτά κέρδη εμπορίας πρατηριούχων.

• Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει μία «νοητή» τιμή για κάθε νομό. Εάν το 70% των πρατηριούχων του νομού την υπερβαίνει, τότε αυτή θα λειτουργεί ως ανώτατο πλαφόν, ως ανώτατη τιμή πώλησης. Η ΡΑΕ εισηγείται το μέτρο να ισχύσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές σε εβδομαδιαία βάση.

• Για 17 νομούς, στους οποίους πάνω από το 70% των πρατηρίων έχει ξεπεράσει τη λεγόμενη θεωρητική τιμή, η ΡΑΕ εισηγείται να εφαρμοστεί άμεσα. Οι νομοί αυτοί είναι οι εξής: Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαλλονιάς, Φωκίδας, Ρεθύμνου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κιλκίς, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Σάμου, Κυκλάδων, Χίου, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς.

Ομως πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι απόφαση για το εάν εφαρμοστεί ή όχι πλαφόν στην αμόλυβδη δεν αναμένεται άμεσα και πιθανότατα ούτε έως το τέλος Αυγούστου! Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ως εναλλακτική λύση η απορρόφηση των υψηλών τιμών στα νησιά μέσω του μεταφορικού ισοδυνάμου.

----

Πλαφόν παντού θέλουν οι βενζινοπώλες και... πουθενά οι εταιρίες εμπορίας

Επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια της αγοράς καυσίμων, και όχι μόνο στο τελικό στάδιο, που είναι στα πρατήρια, ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), ενώ οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών αντιδρούν σε οποιαδήποτε εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Η ΟΒΕ ζητά ενιαία τιμή για τους καταναλωτές, τους βενζινοπώλες, τις εταιρίες και τα διυλιστήρια. Και αυτό γιατί, όπως λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου, κάποια πρατήρια θα αναγκαστούν να πωλούν με μηδενικό κέρδος και κάποια με ζημίες.

Διαφορές ανά πρατήριο

Είναι δε γνωστό ότι οι εταιρίες δεν έχουν ενιαία τιμή για όλα τα πρατήρια. Οι ίδιοι θεωρούν ότι οι περιπτώσεις υψηλών τιμών είναι ελάχιστες και δεν επηρεάζουν τον κύριο όγκο των καταναλωτών και της κατανάλωσης. Την πλήρη αντίθεσή του στην εφαρμογή του μέτρου του πλαφόν εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και τονίζει ότι «οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών αισθάνονται υποχρέωση -κι αυτό πράττουν- να εφοδιάζουν ακόμη κι ένα βενζινάδικο στο πιο απομακρυσμένο νησί, προκειμένου να μην υπάρχει έλλειψη καυσίμων. Παρά το αυξημένο μεταφορικό κόστος, το κάνουμε». Ο κ. Καραχάννας υποστηρίζει επίσης: «Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη υπάρχει η δυνατότητα στους βενζινοπώλες να μειώνουν τα περιθώρια κέρδους τους, γιατί λειτουργεί ο ανταγωνισμός και οι πωλήσεις είναι υψηλότερες. Αρα, είναι διαφορετικό το οικονομικό μοντέλο στην Αθήνα -όπου γίνεται το 40% των καταναλώσεων- σε σχέση με το αντίστοιχο σε ένα νησί».

Keywords
Τυχαία Θέματα