Αχτσιόγλου: Υπάρχουν περιθώρια να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων (VIDEO)

Η πτώση της ανεργίας στο 19,5% είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι "μέσα στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης μας, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τα ποσοστά της και να πέσει από το όριο του 20%, κινούμενοι σε τρεις άξονες: ανάταξη της οικονομίας, καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και προγράμματα απασχόλησης ανέργων". Παρόλα αυτά, όπως είπε η υπουργός, παραμένει μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο θα υπάρχει διαρκής αποκλιμάκωση και θα μιλάμε πια σε ποσοστά χαμηλότερα

του 20%.

Η κα Αχτσιόγλου τόνισε ότι σοβαρό και μεγάλο ζήτημα αποτελεί η υποδηλωμένη εργασία, όπως και η αδήλωτη εργασία, όμως με τη χθεσινή υπουργική απόφαση μπαίνουν τα θεμέλια για την καταπολέμηση τους, όπου δίνεται δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο. Ανέφερε ότι εάν ένας εργοδότης έχει αδήλωτο εργαζόμενο τότε θα πρέπει να καταβάλλει ένσημα 3 μηνών ενώ δίνονται κίνητρα ώστε να προχωρήσει σε πρόσληψή του, χωρίς να απολύσει κάποιον άλλον εργαζόμενο.

Ερωτηθείσα για το τι θα γίνει το 2019 με τις μειώσεις των συντάξεων, η κα Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα και θα δούμε όλα τα περιθώρια ώστε να μην γίνουν μειώσεις. Εκτιμώ ότι θα τα καταφέρουμε, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτό που θέλουν οι θεσμοί είναι να τηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως είναι οι ασφαλιστικές, και όχι τα μέτρα που θα παρθούν.

"Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους μας για την περίοδο 2018-2019", είπε η υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενη στα επόμενα βήματα είπε υπάρχουν τρεις στόχοι: ο πρώτος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέμα το οποίο ‘ξεκλειδώνει’ μετά τις 20 Αυγούστου, ο δεύτερος είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία χαρακτήρισε αναγκαία για την εισοδηματική ενίσχυση των Ελλήνων, και ο τρίτος η καταπολέμηση της παραβατικότητας στο χώρο της εργασίας, όπως είναι η αδήλωτη εργασία.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στις φονικές πυρκαγιές, λέγοντας πως "η υλοποίηση των μέτρων υπέρ των πληγέντων και η αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων αποτελεί μέρος της ανάληψης των πολιτικών ευθυνών μας. Να επικεντρωθούμε στις πολιτικές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και να τις υλοποιήσουμε".

Keywords
Τυχαία Θέματα