Ψηφιδωτό του 350 π.Χ. στην Αρτα

Ψηφιδωτό του 350 π.Χ. στην Αρτα 09.08.2018Τέχνες

Ενα αρχαίο λουτρό με βοτσαλωτό δάπεδο αποκαλύφθηκε κάτω από το Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας, μέσα στην πόλη της Ηπείρου

Ψηφιδωτό δάπεδο, που χρονολογείται από τον 4ο π.X. αιώνα και κοσμεί τον κυκλικό χώρο ενός λουτρού, έφεραν στο φως οι ανασκαφές που γίνονται στο πλαίσιο των εργασιών ανάδειξης και διαμόρφωσης

του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού Θεάτρου της αρχαίας Αμβρακίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρτας.

Ειδικότερα το βοτσαλωτό δάπεδο έχει κυκλικό σχήμα και καλύπτει το κεντρικό τμήμα χώρου του λουτρού που προϋπήρχε στην ίδια θέση, όπου αργότερα κατασκευάστηκε το Μικρό Θέατρο. Αποτελείται από μικρά λευκά, φαιοκίτρινα και σκουρόχρωμα ποταμίσια βότσαλα, που απεικονίζουν σκηνές οι οποίες σχετίζονται με το υγρό στοιχείο. Η διακόσμηση περιλαμβάνει τρέχουσα σπείρα που οριοθετεί την παράσταση, στην οποία απεικονίζονται σκηνές Ερωτιδέων που παίζουν διάφορα παιχνίδια με κύκνους, Ερωτιδέας που ιππεύει δελφίνι, κύκνος που πετά, ψάρια, υδρόβια πτηνά και ένα χταπόδι. Βάσει της αρχιτεκτονικής του μνημείου και των βοτσαλωτών δαπέδων του, που μοιάζουν με ανάλογο λουτρικό συγκρότημα από την αρχαία Κόρινθο (το Λουτρό του Κενταύρου), το ψηφιδωτό χρονολογείται γύρω στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.

Η Αρτα είναι μια πόλη που κατοικήθηκε αδιάλειπτα από την αρχαιότητα ως σήμερα και τα επάλληλα ίχνη των προηγούμενων οικήσεων είναι ορατά σε διάφορα σημεία του σύγχρονου πολεοδομικού ιστού, δημιουργώντας ένα τοπίο όπου το παρελθόν ενυπάρχει με τη νεότερη Ιστορία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ψηφιδωτό συνδέεται με ένα παρόμοιο δάπεδο, το οποίο εντοπίστηκε σε παλαιότερη ανασκαφή τη δεκαετία του 1970 και ήταν μερικώς καλυμμένο από το ανατολικό τμήμα του κοίλου του Μικρού Θεάτρου. Το δάπεδο αυτό είχε αποκολληθεί κατά τις ανασκαφές του 1976. Το παλαιότερο αυτό βοτσαλωτό απεικονίζει ανάλογες παραστάσεις με φτερωτούς Ερωτιδείς, κύκνους και δελφίνια, και βρίσκεται σήμερα στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα