Ναυτικό Λύκειο στη Χίο από τον καπετάν Τσάκο

Ναυτικό Λύκειο στη Χίο από τον καπετάν Τσάκο09.08.2018Πρόσωπα

Ανοίγει τον Σεπτέμβριο η πρώτη ιδιωτική επαγγελματική σχολή, με τις ειδικότητες Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπ. Ναυτικού

Τα «πανιά» του ανοίγει από τον ερχόμενο μήνα στη Χίο -το νησί που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη ναυτοσύνη- το πρώτο ιδιωτικό Επαγγελματικό Λύκειο Ναυτικής Κατεύθυνσης στην Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη στην εκδήλωση για την επίσημη

παρουσίασή του στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».

Ουσιαστικά πρόκειται για τα Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικής Κατεύθυνσης (συμφερόντων του γνωστού εφοπλιστικού ομίλου), τα οποία, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, καλωσόρισαν στον χώρο της εκπαίδευσης με θερμά λόγια η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού Ευτυχία Βλυσίδου και οι διοικητές των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού ΑΕΝ Μηχανικών της Χίου και Πλοιάρχων στις Οινούσσες Μαρία Κάτσαρη και Παντελής Βατούσης, αντίστοιχα, τονίζοντας πως δίνουν ώθηση στη ναυτική εκπαίδευση. Μάλιστα, ο κ. Βατούσης είπε χαρακτηριστικά ότι «όπως η θάλασσα είναι απέραντη και τους χωρά όλους, το ίδιο συμβαίνει και με τη ναυτική εκπαίδευση».

Τη συγκίνησή του δεν μπόρεσε να κρύψει ο εφοπλιστής και καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος. Ο ίδιος μίλησε για την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που έχουν μπει στη ναυτική εκπαίδευση και ζωή, όμως, όπως είπε, «τίποτε από όλα αυτά δεν αντικαθιστά τη ναυτοσύνη που έχει ο Ελληνας ναυτικός και πάνω σε αυτή στηρίζονται τόσο η αξιοπιστία των Ελλήνων ναυτικών όσο και η ικανότητά τους».

Στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου, teenschool.gr, αναφέρεται ότι φέτος θα λειτουργήσει το τμήμα της Α' Λυκείου, τον Σεπτέμβριο του 2019 θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και η Β' Λυκείου και από τον Σεπτέμβριο του 2020 το λύκειο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία με τρεις τάξεις και τις ειδικότητες Πλοιάρχων και Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του καπτ. Παναγιώτη Τσάκου, «οραματιζόμαστε τη σχολική αυτή μονάδα ως μία κυψέλη μάθησης, γνώσης και αριστείας, που θα προετοιμάζει και θα γαλουχεί από τρυφερή ηλικία νέους και νέες, ενώ θα τους προετοιμάζει για αυριανούς ηγέτες, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική ναυτιλία».

Στην παρουσίαση του νέου σχολείου έδωσαν το «παρών» οι πρέσβεις της Βραζιλίας και της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, εκπρόσωποι της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Χίου, καθώς και στελέχη του ομίλου Τσάκου, που μετέφεραν την εμπειρία τους και τις ανάγκες για εκπαίδευση των Ελλήνων ναυτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα