Η Εθνική πουλάει σε «γύπες» κόκκινα δάνεια αξίας 5,2 δισ. €

Η Εθνική πουλάει σε «γύπες» κόκκινα δάνεια αξίας 5,2 δισ. €26.01.2018ΆρθραΟικονομία

Βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο Earth, που θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες! Ποιοι εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία

Την πώληση «κόκκινων» δανείων συνολικής ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ έχει δρομολογήσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτών

χωρίς εξασφαλίσεις, τα οποία, αν συνυπολογιστούν οι τόκοι, εκτοξεύονται στα 5,2 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο με την επωνυμία Earth (Γη) προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Πριν από την έναρξη του εγχειρήματος η Εθνική απηύθυνε επιστολές προς τους δανειολήπτες με πρόταση οριστικής διευθέτησης του δανείου τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε στους οφειλέτες «κούρεμα» των υποχρεώσεών τους, το οποίο έφτανε έως το 90% σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είχε κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις και η Eurobank. Οσοι οφειλέτες ανταποκρίθηκαν στην πρόταση της τράπεζας εξαιρέθηκαν από το προς πώληση δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Από τα 2 δισ. ευρώ των εν λόγω δανείων περίπου 1,1 δισ. ευρώ αφορά καταναλωτικά δάνεια, περίπου 500.000.000 ευρώ προήλθαν από κάρτες και περίπου 400.000.000 ευρώ από δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες). Ο μέσος όρος οφειλής διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ και η καθυστέρηση εξυπηρέτησης των δανείων φτάνει κατά μέσο όρο τα εφτά χρόνια.

Σύμβουλος πώλησης του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων είναι η Morgan Stanley, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση σε επενδυτές να υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας, ώστε να αρχίσει η διαδικασία. Οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν τον Μάρτιο.

Εκτιμήσεις

Η πώληση αναμένεται να είναι κεφαλαιακά θετική ή τουλάχιστον ουδέτερη για την Εθνική Τράπεζα δεδομένου ότι: (α) από την αρχική απαίτηση των 2 δισ. ευρώ λιγότερα από τα μισά περιλαμβάνονται στον ισολογισμό της και γι’ αυτό και έχουν διαμορφωθεί ιδιαίτερα υψηλές προβλέψεις, (β) το υπόλοιπο έχει διαγραφεί λογιστικά.

Στο μεταξύ, με επιτυχία στέφθηκε η έκδοση καλυμμένης ομολογίας ύψους 500.000.000 ευρώ από την Alpha Bank. Ο τίτλος πενταετούς διάρκειας και απόδοσης 2,75% στη λήξη του εισήχθη προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λουξεμβούργου και αξιολογήθηκε από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και Fitch με διαβάθμιση Β3 και B αντιστοίχως. Οπως ανακοίνωσε χθες η τράπεζα, το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε σχεδόν πέντε φορές και το 93% της έκδοσης καλύφθηκε από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα