«Ο Τσίπρας ξέχασε την αλλαγή στο Σύνταγμα»

«Ο Τσίπρας ξέχασε την αλλαγή στο Σύνταγμα»26.01.2018Πρόσωπα

Αντιπολιτευτικά πυρά για όσα (δεν) ειπώθηκαν στο τετ α τετ με Ζάεφ

Με αιχμή το γεγονός ότι δεν υπήρξε δημόσια αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, η αξιωματική αντιπολίτευση επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, ενώ κριτική άσκησαν

και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του ονοματολογικού.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε τρία συμπεράσματα από τις δηλώσεις Τσίπρα - Ζάεφ και, όπως είπε, «δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά από την πλευρά του Ελληνα πρωθυπουργού στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της
γειτονικής χώρας, που είναι ο μόνος τρόπος, η μοναδική πραγματική εγγύηση για να διασφαλισθεί το τέλος κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων». Πρόσθεσε ως δεύτερο συμπέρασμα πως οι κινήσεις «καλής θέλησης», όπως η μετονομασία του αεροδρομίου, μπορούν εύκολα να ανακληθούν, ενώ ο «τεμαχισμός» των θεμάτων δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Το μίνιμουμ

Στο θέμα της ονομασίας αναφέρθηκε και ο επικεφαλής στρατηγικής και επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Τάκης Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει τον όρο «Μακεδονία» και πρόσθεσε ότι το μίνιμουμ είναι η συμφωνία του Βουκουρεστίου.
«Η λεγόμενη ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα δυτικά Βαλκάνια και η χρεοκοπημένη πρακτική της ονοματολογίας δεν μπορούν να εξασφαλίσουν λύση προς όφελος του λαού μας, του λαού της γειτονικής χώρας και των λαών της περιοχής» σχολίασε το ΚΚΕ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την πλευρά της έβαλε κατά της κυβέρνησης, των ΑΝ.ΕΛ. αλλά και της Νέας Δημοκρατίας για τους χειρισμούς τους, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης στήριξε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» και έθεσε ως προϋπόθεση τις αλλαγές εκ μέρους των Σκοπίων στο Σύνταγμα και στα σχολικά βιβλία.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, αν και δεν έθεσε δημόσια το θέμα αλλαγών στο Σύνταγμα των Σκοπίων, πίσω από τις κλειστές πόρτες φέρεται ότι ζήτησε από τον Ζόραν Ζάεφ να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και, όταν εκείνος του εξέφρασε τις δυσκολίες, του είπε: «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ, και δεν θα χάσεις».

Σκόπια: Ανω κάτω για το αεροδρόμιο

Το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι στα Σκόπια δεν είδε με καθόλου καλό μάτι τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για μετονομασία του αεροδρομίου και κεντρικών δρόμων της χώρας και του άσκησε σφοδρή κριτική, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση αυτή πρέπει να τεθεί στην κρίση του λαού.

«Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε καμία πληροφόρηση για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων γύρω από το πρόβλημα που έχει η γειτονική Ελλάδα με το όνομά μας.

Ετσι, δεν γνωρίζουμε αν οι εξαγγελίες του Ζόραν Ζάεφ για μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου αποτελούν μέρος κάποιας ευρύτερης στρατηγικής, για την οποία η κοινή γνώμη δεν έχει ενημερωθεί, ή αν πρόκειται για μονομερές βήμα της παρούσας κυβέρνησης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το VMRO-DPMNE και προσθέτει: «Αν πρόκειται για κάποια στρατηγική, οι πολίτες αναμένουν να ενημερωθούν για τα οφέλη, ενώ αν πρόκειται για το δεύτερο, είναι δικαιολογημένη η ανησυχία ότι η χώρα κάνει μονομερείς υποχωρήσεις δίχως να κερδίζει κάτι».

Καταλήγει μάλιστα το VMRO-DPMNE σημειώνοντας ότι δεν βλέπει αλυτρωτισμό στα ονόματα του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου, που ο πρωθυπουργός Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει. «Οι “Μακεδόνες” πολίτες στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου άκουσαν πολλά πράγματα, δεν άκουσαν όμως τίνος κράτος είναι πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ, όπως δεν άκουσαν σε ποια γλώσσα μιλάει ή σε ποιον λαό ανήκει» υποστηρίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα