Μια «Λολίτα» στο Αριστοτέλειο!

Μια «Λολίτα» στο Αριστοτέλειο!26.01.2018Τέχνες

Η Τζωρτζίνα Λιώση μιλά στη «δημοκρατία» για τη διαδρομή ανάμεσαστην αθωότητα και στον κίνδυνο

Από την
Ελένη Σκάρπου

Αποτελεί μία από τις πιο γνωστές παράνομες ερωτικές ιστορίες, δοσμένη μέσα από την έβδομη τέχνη, αλλά εδώ δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όρια του σύγχρονου θεάτρου. Η «Λολίτα Reversed» επιστρέφει αλλιώς, αποποιούμενη το μυθιστορηματικό και το κινηματογραφικό πέπλο της, και φοράει το θεατρικό,

σε σκηνοθεσία Χρήστου Καρασαββίδη.

Από τις 5 Φεβρουαρίου και μόνο για λίγες παραστάσεις το θέατρο Αριστοτέλειον μας προσκαλεί να απολαύσουμε το έργο του συγγραφέα Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, το οποίο μπορεί να λογοκρίθηκε, αλλά δεν παύει να συνιστά λατρεία για αναγνώστες και θεατές. Θα θυμηθούμε και πάλι τη στιγμή που ένας μεσήλικας νοικιάζει δωμάτιο στο σπίτι μιας όμορφης χήρας και τελικά καταλήγει να δημιουργήσει δεσμό με τη 13χρονη κόρη της. Εδώ ένα παιδί θα ενηλικιωθεί βίαια και το πάθος θα μας δώσει μαθήματα από το σανίδι.

«Με δυσκόλεψε»

Η Τζωρτζίνα Λιώση ενσαρκώνει τη Λολίτα και μαζί της θα εξερευνήσουμε τα όρια της παιδικής σεξουαλικότητας και της εκμετάλλευσης ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα. Η ίδια ανήκει στη νέα φουρνιά ηθοποιών που μονομιάς κλέβουν τις εντυπώσεις για το ταλέντο, τη θετική ενέργεια και τη ζωντάνια τους. «Είχα δει τη “Λολίτα” του Αντριαν Λιν και πρόσφατα είδα τη “Λολίτα” του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Μάλιστα, στη δεύτερη, την πιο παλιά, ο ίδιος ο Ναμπόκοφ είχε γράψει το σενάριο και είχε απογοητευτεί, γιατί το αποτέλεσμα ήταν μακριά από το μυθιστόρημά του.

Το θεατρικό μας, πάντως, είναι ξαναγραμμένο από τον Χρήστο Καρασαββίδη. Υπάρχει η κεντρική ρεαλιστική ιστορία, αλλά παράλληλα βλέπουμε και ακόμη δύο εκδοχές της Λολίτα. Εκείνη με τη μορφή της ερωμένης του Ναμπόκοφ και ένα ζευγάρι, το alter ego της Λολίτα και του καθηγητή, που στη δική μας παράσταση είναι σκηνοθέτης. Η δική μου Λολίτα είναι ένα κορίτσι 13 χρόνων, αλλά δεν θα την υποδυθώ ηλικιακά. Είμαι 30 ετών και συμφωνήσαμε εξαρχής να φέρουμε τις μνήμες και τα χαρακτηριστικά εκείνης στη σκηνή» αναφέρει η Τζωρτζίνα Λιώση, την οποία αυτός ο ρόλος δυσκόλεψε από την αρχή ωςσκέψη.

«Με κέρδισε»

«Είναι μακριά απ' οτιδήποτε έχω κάνει έως τώρα, αλλά με κέρδισε το κείμενο. Εμπιστεύτηκα το μυαλό του Χρήστου και κατάφερα να βγω από αυτό που είχα μάθει να κάνω, να παίζω με τρόπο δημιουργικό και να πηγαίνω παρακάτω» εξομολογείται. Από την πραγματική Λολίτα κρατά τη φοβερή ανυπομονησία της να ζήσει πράγματα, την αθωότητα και την παρόρμηση της ηλικίας της, αν και η ηρωίδα ταλαντεύεται ανάμεσα στην αθωότητα και στον κίνδυνο.

Επί σκηνής θα βρεθούν επίσης οι Κώστας Καζανάς, Μάρω Παπαδοπούλου, Δώρα Παρδάλη, Τάσος Δέδες και Κρίστελ Καπερώνη, οι οποίοι μας υπενθυμίζουν ότι η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 16 ετών. Σίγουρα, όμως, δεν θα νιώσουμε παράξενα. Αλλωστε, η Τζωρτζίνα μάς είναι ήδη αγαπητή από τη συμμετοχή της στο σίριαλ «Ταμάμ», το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

«Εχω βρει τις ισορροπίες μου»

«Είναι αρκετά ευχάριστο που το “Ταμάμ” αγαπήθηκε πολύ. Η τηλεόραση είναι κάτι το οποίο σε κάνει να έρχεσαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και να γίνεσαι κατευθείαν δικό τους κομμάτι πιο εύκολα σε σχέση με το θέατρο ή το σινεμά. Ακόμη και αν κάτι από όλα όσα έκανες δεν άρεσε πολύ... Αν αυτό έρχεται με αγάπη και ειλικρίνεια, είναι καλό να ακούγεται» εξομολογείται η νεαρή ηθοποιός, η οποία έχει βρει τις ισορροπίες της στον χώρο του θεάματος.

«Δεν είμαι στα όρια της τελειομανίας, αν και μου αρέσει να προσπαθώ για το καλύτερο. Και αν νιώσω ότι μπορώ κι άλλο, τότε θα προσπαθήσω κι άλλο. Θα ήθελα πολύ να συνεχίσω να κάνω καινούργια πράγματα και να γνωρίζω ανθρώπους» καταλήγει η Τζωρτζίνα Λιώση. Νιώθει τυχερή για τις συνεργασίες που έχει κάνει. Δεν κάνει σχέδια έτσι απλά, για να τα κάνει, γιατί πιστεύει στα ωραία που έρχονται ξαφνικά και σου αλλάζουν τη ζωή. Η έλευσή της στην πόλη τής δίνει χαρά, γιατί στη Θεσσαλονίκη τής αρέσουν οι άνθρωποι και το φαγητό!

• Παραστάσεις: Δευτέρα 5 έως Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 21.15.

Keywords
Τυχαία Θέματα