Η αποκάλυψη (;) της μάρτυρος και η σιωπή των δικαστικών ενώσεων

Η αποκάλυψη (;) της μάρτυρος και η σιωπή των δικαστικών ενώσεων11.02.2018Παρασκήνιο

Αναστάτωση και έντονες συζητήσεις προκάλεσε ρεπορτάζ που παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής η zougla.gr για την υπόθεση της Novartis.

Η ιστοσελίδα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου υποστήριξε ότι εντόπισε μία εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων και μάλιστα δημοσιοποίησε τόσο το όνομά της όσο και φωτογραφίες της.

Παρότι στο ρεπορτάζ δεν υπήρξε κάποιο σαφές στοιχείο

που να πιστοποιεί ότι πράγματι το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι προστατευόμενη μάρτυρας, η σχετική είδηση αναπαράχθηκε ταχύτατα και προκάλεσε σχόλια και επικρίσεις, κυρίως για το αν πρόκειται περί παράνομης ενέργειας που δυσχεραίνει το έργο της Δικαιοσύνης.

Η zougla, πέραν του ονόματος και της φωτογραφίας, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είχε στενή επαγγελματική σχέση με υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της Novartis. Επίσης, αναφέρθηκε σε στοιχεία που βρίσκονται στα χέρια της, αφού είχε πλήρη γνώση των συναντήσεων του μεγαλοστελέχους και μάλιστα είχε αντίγραφα κρίσιμων ηλεκτρονικών αρχείων.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ασχέτως αν είναι αληθές ή όχι, σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπει ούτε αποδυναμώνει την εξέλιξη της υπόθεσης. Ασφαλώς η αποκάλυψη ενός προστατευόμενου μάρτυρα γεννά θέμα προς διερεύνηση, όμως αν όσα υποστηρίζει η ιστοσελίδα επιβεβαιωθούν, τότε μάλλον τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά, από ό,τι είχε φανεί αρχικά. Κι αυτό διότι αφενός υπάρχουν συγκεκριμένα πειστήρια και στοιχεία που «δένουν» την υπόθεση και αφετέρου τουλάχιστον μία κατάθεση προέρχεται από πρόσωπο «κλειδί» που ήξερε πολλά μυστικά. Οσοι σπεύδουν, λοιπόν, να υποστηρίξουν ότι η υπόθεση τινάζεται στον αέρα έπειτα από τη συγκεκριμένη αποκάλυψη (;) καλό θα είναι να το ξανασκεφτούν.

Ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, προκαλεί και η εκκωφαντική σιωπή των (λαλίστατων σε άλλες περιπτώσεις) δικαστικών ενώσεων το τελευταίο διάστημα. Παρά τις συνεχείς και ανεπίτρεπτες επιθέσεις (από πολιτικά στελέχη και γνωστούς σχολιαστές) εναντίον λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν θεώρησαν... σκόπιμο να υπερασπιστούν τον θεσμό, τα πρόσωπα που εκπροσωπούν αλλά και τον θεσμό των «προστατευόμενων μαρτύρων», ο οποίος χρησιμοποιείται διεθνώς κυρίως για την καταπολέμηση της διαφθοράς και νομοθέτησε και η χώρα μας, προσαρμοζόμενη στη Συνθήκη του Παλέρμο. Παρότι χωρίς στοιχεία αμφισβητούνται η εντιμότητα και η επάρκεια σοβαρών δικαστικών και συνολικά το έργο της Δικαιοσύνης, κάνουν ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν... Γιατί, άραγε;

Keywords
Τυχαία Θέματα