Τρέχουν για την 4η αξιολόγηση

Τρέχουν για την 4η αξιολόγηση10.02.2018Οικονομία

Οι δανειστές βάζουν στην πρέσα την κυβέρνηση για 88 προαπαιτούμενα

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Να επισπεύσουν την επάνοδό τους στην Αθήνα για την 4η αξιολόγηση αποφάσισαν οι επικεφαλής των δανειστών, προκειμένου να ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση να «τρέξει» τα τελευταία 88 προαπαιτούμενα μέτρα του 3ου Μνημονίου. Αντί για τα μέσα Μαρτίου, οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες του

κουαρτέτου αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα μας στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ τέσσερις ημέρες νωρίτερα θα φτάσουν τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων για την 4η αξιολόγηση υπολογίζεται να διαρκέσει 7-10 ημέρες και σε αυτόν θα εκπροσωπήσει το ΔΝΤ για πρώτη φορά ο Αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν, που αντικαθιστά τη Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου. Το «μενού» των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει πολλά μέτρα με αυξημένο βαθμό δυσκολίας, τα οποία θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Τα πιο ακανθώδη είναι:

1 Η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων και η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), που θα δεσμεύει τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2018-2022. Για το αφορολόγητο όριο έχει συμφωνηθεί ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι θα κρίνουν τον Μάιο αν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά ή αν θα απαιτηθεί να μειωθεί το αφορολόγητο από το 2019 (αντί για το 2020). Ως προς τις συντάξεις, πρέπει να προχωρήσει ο επανυπολογισμός τους μέχρι τα μέσα Μαρτίου, εν όψει του νέου «μαχαιρώματος» που θα υποστούν το 2019.

2 Η διασφάλιση της πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι θα επεκταθούν και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο το αργότερο από την 1η Μαΐου.

3 Η ταχύτερη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες.

4 Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

5 Η πλήρης κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου.

6 Η έκδοση, έως τον Ιούνιο, της υπουργικής απόφασης για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.

7 Η κατάθεση του νόμου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εντός του τρέχοντος μηνός.

8 Ο επανυπολογισμός των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι τον Μάρτιο, ώστε να συγκλίνουν με τις εμπορικές τιμές. Εν συνεχεία, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στους συντελεστές του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ώστε να εξακολουθήσει να αποφέρει στα κρατικά ταμεία 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.

Στα χέρια κυρίως ξένων επενδυτών το 7ετές ομόλογο

Το κύμα ρευστοποιήσεων ομολόγων χτύπησε και τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους χθες, μία ημέρα μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, το οποίο κατέληξε στα χέρια ξένων επενδυτών σε ποσοστό 81%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησαν οι ανάδοχοι του προχθεσινού 7ετούς ομολόγου, μόλις 570.000.000 ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ της έκδοσης (ποσοστό 19%) προήλθαν από Ελληνες επενδυτές. Τα υπόλοιπα 2,43 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από ξένους. Το θετικό είναι πως μόνο 930.000.000 ευρώ (ποσοστό 31%) από τα 3 δισ. ευρώ της έκδοσης αποκτήθηκαν από hedge funds. Το υπόλοιπο ποσό προήλθε από θεσμικούς επενδυτές, εκ των οποίων το 37,4% ήταν διαχειριστές κεφαλαίων και το 22,9% τράπεζες.

Συνολικά μετείχαν στην έκδοση 210 επενδυτές, εκ των οποίων το 43,7% ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, το 19% από την Ελλάδα, το 12,5% από τις ΗΠΑ, το 7,6% από Γερμανία - Αυστρία - Ελβετία, το 5,1% από τη Γαλλία, το 11,7% από την υπόλοιπη Ευρώπη και το 0,4% από άλλες χώρες.

Οι ανάδοχοι του 7ετούς ομολόγου (Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura) πρόσφεραν 1,5 δισ. ευρώ από τα 6,8 δισ. ευρώ των συνολικών προσφορών. Περίπου 180.000.000 ευρώ διέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο μεταξύ, η απόδοση του 7ετούς αυξήθηκε χθες στο 3,7%, από 3,5% προχθές, ενώ εκείνη του 5ετούς διαμορφώθηκε στο 3,606% και του 10ετούς ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από τις 3 Ιανουαρίου, κλείνοντας στο 4,11%.

Keywords
Τυχαία Θέματα