«Αγιος, άγιος!»

«Αγιος, άγιος!»10.02.2018Πρόσωπα

Βούλιαξε η Καμάριζα στο Λαύριο από το πλήθος πιστών που αποχαιρέτησε τον γ. Νεκτάριο Βιτάλη

Με τον κόσμο να φωνάζει «Αγιος», «Αγιος», «Αγιος», όταν είδε το φέρετρο να βγαίνει από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Καμάριζας, ενταφιάστηκε μια από τις σπουδαίες σύγχρονες μορφές της Ορθοδοξίας, ο π. Νεκτάριος Βιτάλης, χθες το μεσημέρι.

Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα από προχθές που εκοιμήθη ο γέροντας Νεκτάριος, ενώ το βράδυ της Πέμπτης κατά εκατοντάδες προσκυνούσαν οι πιστοί και τα πνευματικά τέκνα του το λείψανο του μοναχού με τη χρυσή καρδιά. Ο κόσμος ερχόταν

κατά δεκάδες και με αμείωτο ρυθμό, κυρίως οικογένειες με τα παιδιά τους αλλά και πολλοί νέοι που είχαν δεχθεί την ευχή, την ευλογία του γέροντα, καθώς οι φιλανθρωπίες του ήταν πολλές. Η εκκλησία ήταν κατάμεστη, όπως και ο αύλειος χώρος της αλλά και όλοι οι δρόμοι του χωριού, καθώς είχαν έρθει μέχρι και πούλμαν εκτός Αττικής με πνευματικά παιδιά του φωτεινού ποιμένα.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στις 12.00 προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου. Ο λόγος του μητροπολίτη ήταν ένας αριστουργηματικός ύμνος για τον ταπεινό γέροντα Νεκτάριο Βιτάλη, που αποτέλεσε μορφή της Ορθοδοξίας και θα μείνει στις καρδιές των πιστών ως ο φιλεύσπλαχνος ποιμένας της σύγχρονης ιστορίας της Εκκλησίας.

Ο κ. Νικόλαος έκανε αναδρομή στη νεανική ηλικία του γέροντα, στην ασθενική φύση του, στις ταλαιπωρίες και τις δοκιμασίες που πέρασε με την υγεία του και στην απαράμιλλη αυταπάρνηση να ζει και να διάγει βίο φτωχού. Με αυταπάρνηση ζούσε φτωχικά και κάμφθηκε η ταπεινότητά του, όταν του ειπώθηκε από τη μητρόπολη να μην περιφρονεί την αρωγή της και την αγάπη της. Ο κόσμος δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν ο μητροπολίτης Νικόλαος είπε: «Είσαι αμίλητος αλλά οι ψυχές μας έχουν μιλήσει σε όλους μας, είσαι ακίνητος αλλά πορεύεσαι στην αιώνια Βασιλεία των Ουρανών».

Οταν το φέρετρό του βγήκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου -που ήταν και ο άγιος προστάτης του γέροντα-, ο κόσμος φώναξε «Αγιος». Το λείψανο του μοναχού Νεκταρίου, όπως ήταν και η τελευταία επιθυμία του, ενταφιάστηκε κάτω από το κωδωνοστάσιο του ιερού προσκυνήματος του Αγίου Νεκταρίου, του οποίου υπήρξε κτήτορας ο σεβάσμιος γέροντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα