Η 39χρονη εθελόντρια που έφτιαξε ομάδα και βοηθά τους πυροπλήκτους

Η 39χρονη εθελόντρια που έφτιαξε ομάδα και βοηθά τους πυροπλήκτους27.08.2018Πρόσωπα

Λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, η ηλεκτρολόγος μηχανικός Χρύσα Χάρμπα βρέθηκε ως εθελόντρια στη Νέα Μάκρη ώστε να προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής που είχαν δει τη ζωή τους να αλλάζει μέσα σε λίγα λεπτά.

Υστερα από αυτή την εμπειρία της σκέφτηκε να δημιουργήσει τη δική της εθελοντική ομάδα, η οποία θα είχε ως σκοπό να βοηθήσει τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών να καθαρίσουν τα σπίτια

τους, ώστε να επανέλθουν σιγά σιγά στην καθημερινότητά τους.

Οπως λέει η ίδια στη «δημοκρατία», η ομάδα δεν πηγαίνει σε σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τη φωτιά, αλλά σε αυτά που αν και έχουν υποστεί αρκετές ζημιές είναι κατοικήσιμα και βοηθά τους ενοίκους τους να τα «τακτοποιήσουν» κάνοντας διάφορες οικιακές εργασίες, όπως σφουγγάρισμα ή σκούπισμα. Ηδη, δύο μέλη της ομάδας πραγματοποίησαν την πρώτη δράση στις 8 Αυγούστου, καθαρίζοντας το σπίτι ενός ζευγαριού, του κ. Νίκου και της κυρίας Βασιλικής στο Κόκκινο Λιμανάκι. «Η περιοχή γύρω από το σπίτι των ανθρώπων αυτών, ένα τοπίο στάχτης, ολοσχερώς καμένα σπίτια. Οι άνθρωποι αυτοί όμως συνεχίζουν να παλεύουν, χωρίς ρεύμα, χωρίς να έχουν να μαγειρέψουν.

Στέκονται εκεί με μεγάλη δύναμης ψυχής και λένε “προχωράμε”» έγραψε η Χρύσα στον λογαριασμό της ομάδας στο facebook, προσθέτοντας ότι ο εθελοντισμός μπορεί να γίνει πηγή ζωής εκεί όπου όλα φαίνεται ότι έχουν πια τελειώσει.

Στις 23 Αυγούστου η 39χρονη πήγε στο κατεστραμμένο σπίτι ενός ζευγαριού, της Φωτεινής, η οποία είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, και του Γιάννη, στην Κινέτα. «Περίμενα να τους δω στενοχωρημένους και κουρασμένους, όμως είδα ότι ήταν αισιόδοξοι, παρά τα προβλήματα». Μάλιστα, ο κ. Γιάννης είχε φτιάξει το σπίτι μόνος του πριν από 12 χρόνια και είπε ότι θα το χτίσει πάλι. Tόνισε ότι οι ίδιοι δεν είχαν χάσει τίποτα ουσιαστικό, ενώ άλλοι άνθρωποι στο Μάτι είχαν φύγει από τη ζωή. Η ίδια πιστεύει ότι η ομάδα θα μπορέσει να συνδράμει περισσότερο τους κατοίκους στις πυρόπληκτες περιοχές από τον Σεπτέμβριο, όταν όλο και περισσότεροι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Γιώτα Φλώρου

Keywords
Τυχαία Θέματα