«Εφυγε» ο εξαίρετος επιστήμονας Γ. Σκαλκέας

«Εφυγε» ο εξαίρετος επιστήμονας Γ. Σκαλκέας27.08.2018Πρόσωπα

Ο ακαδημαϊκός δημιούργησε πολλές ιατρικές μονάδες, ενώ διακρίθηκε τόσο εντός Ελλάδας όσο και εκτός για την τεράστια προσφορά του

Πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 90 ετών ο Γρηγόρης Σκαλκέας, προκαλώντας θλίψη στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Hταν ευρύτερα γνωστός στον επιστημονικό-ιατρικό χώρο ως πανεπιστημιακός

γιατρός και χειρουργός, ενώ ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το έργο που άφησε πίσω του είναι τεράστιο ως δημιουργός πολλών ιατρικών και ακαδημαϊκών μονάδων και τμημάτων, ενώ οι διακρίσεις που έλαβε σε Ελλάδα και εξωτερικό ήταν σημαντικές για την πολύτιμη προσφορά του.
Διετέλεσε γιατρός του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο την περίοδο της τετράμηνης νοσηλείας του από τις 20 Νοεμβρίου του 1995 έως τις 21 Μαρτίου του 1996 και ήταν πρόεδρος του ιατρικού συμβουλίου που χειριζόταν τη νοσηλεία και τη θεραπεία του.

Οι συνεργάτες του

Στο ιατρικό συμβούλιο υπό τον Γρηγόρη Σκαλκέα βρίσκονταν κορυφαίοι Ελληνες αλλά και ξένοι γιατροί, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, αλλά και οι Παύλος Τούτουζας, Στάθης Ηλιοδρομίτης, Γιώργος Δαΐκος, Βασίλης Γολεμάτης, Κωνσταντίνος Στεφανής.
Ο Γρηγόρης Σκαλκέας γεννήθηκε το 1928 στην Αρεόπολη Λακωνίας, όπου εργαζόταν ο φιλόλογος και γυμνασιάρχης πατέρας του, ο οποίος καταγόταν από τις Θαλάμες της Εξω Μάνης.

Από την πλευρά της μητέρας του, καταγόταν από την Πλάτσα (νυν Αγιος Δημήτριος) της Εξω Μάνης. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1953 και μετεκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες ως χειρουργός.
Αρχισε την πανεπιστημιακή σταδιοδρομία του στις ΗΠΑ, στο πανεπιστήμιο του Οχάιο. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1964 ως υφηγητής, ενώ το 1967 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής.

Διετέλεσε πρόεδρος του νοσοκομείου ΚΑΤ, ενώ εργάστηκε και στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1994 και υπήρξε ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, δημιουργός πληθώρας ιατρικών και ακαδημαϊκών μονάδων, τμημάτων, όπως το πρώτο Τμήμα Θωρακικής και Kαρδιαγγειακής Xειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πρώτη Mονάδα Mεταμοσχεύσεων Aθηνών (1971) και το πρώτο Eργαστήριο Πειραματικής Xειρουργικής και Xειρουργικής Eρεύνης στην Eλλάδα (1974). Eλαβε πολλές διακρίσεις.

Τη θλίψη της για τον θάνατο του καθηγητή Χειρουργικής Γρηγόρη Σκαλκέα εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ν.Δ.: «Κατά τη διάρκεια της μακράς πανεπιστημιακής και επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, ο Γρηγόρης Σκαλκέας υπηρέτησε την επιστήμη του με αφοσίωση, συνέπεια και ήθος, αφήνοντας σημαντικές παρακαταθήκες».

Πάντως, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ελάχιστοι από το ΠΑΣΟΚ και την οικογένεια Παπανδρέου εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Γρηγόρη Σκαλκέα. Τα θερμά συλλυπητήριά τους στους οικείους του ακαδημαϊκού και ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ Γρηγόρη Σκαλκέα εξέφρασαν οι πρυτανικές Αρχές και η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΚΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα