«Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ γιατην εκλογή νέου γραμματέα

«Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ γιατην εκλογή νέου γραμματέα27.08.2018Παρασκήνιο

Οι αντιδράσεις για Σκουρλέτη και οι προθέσεις του Τσίπρα

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για τον Αλέξη Τσίπρα έχει μετατραπεί το ζήτημα της εκλογής νέου γραμματέα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι ζυμώσεις του Σαββατοκύριακου έδειξαν ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος γίνεται σφοδρή διαπάλη

για τον έλεγχο του κόμματος ανάμεσα στην προεδρική τάση των υποστηρικτών του πρωθυπουργού και την «ομάδα των 53» και των στελεχών που κινούνται πέριξ αυτής. Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έως χθες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο για την πρόταση στην οποία θα κατέληγε ο πρωθυπουργός.

Η περίπτωση του Πάνου Σκουρλέτη, που αρχικά εμφανίστηκε ως μια από τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται ότι συνάντησε αντιδράσεις από μερίδα τουλάχιστον των «προεδρικών», ενώ είχε την αποδοχή των «53» και άλλων κορυφαίων στελεχών, όπως ο Νίκος Φίλης. Το όνομα που ακούστηκε ως αντίβαρο στην πρόταση «Σκουρλέτης» ήταν αυτό του Νίκου Παππά. Ακόμα μία εναλλακτική επιλογή που ακούστηκε ήταν αυτή του Δημήτρη Τζανακόπουλου, αν και κατά πολλούς δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος ούτε η μία ούτε η άλλη περίπτωση, καθώς για διαφορετικούς λόγους εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα, με τον Νίκο Παππά ενδεχομένως να αλλάζει υπουργικό πόστο στον επικείμενο ανασχηματισμό. Ενα σενάριο τον ήθελε να αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, στην περίπτωση που ο Πάνος Σκουρλέτης μετακόμιζε στην Κουμουνδούρου.

Τα ζητήματα της εκλογής νέου γραμματέα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ανασχηματισμού σχετίζονται με τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα και με τον πολιτικό σχεδιασμό για κυβέρνηση και κόμμα το επόμενο διάστημα, καθώς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, αφού ο ορίζοντας της τετραετίας ούτως ή άλλως εξαντλείται το αργότερο σε έναν χρόνο από τώρα.

Ζυμώσεις

Στις πυρετώδεις ζυμώσεις του Σαββατοκύριακου, όπου υπήρξαν και «συνεδριάσεις» των διαφόρων τάσεων και στελεχών εν όψει της αποψινής Κεντρικής Επιτροπής, κυκλοφόρησαν ως εναλλακτικές και ονόματα από τη νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ,
όπως του Νάσου Ηλιόπουλου και του Αποστόλη Χαρίτση.

Κατά πληροφορίες, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται διατεθειμένος να επιμείνει στην πρόταση για τον Πάνο Σκουρλέτη, και το ερώτημα που τίθεται από ορισμένους είναι πώς θα συμβιβάσει τις αντιτιθέμενες απόψεις, που θα μπορούσαν να εκφραστούν με μια δεύτερη «κόντρα» υποψηφιότητα ή και με λευκά κατά την ψηφοφορία. Πάντως, με το κλείσιμο της εκκρεμότητας αυτής αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα