Γερμανία: Ακόμα το ψάχνουν για κυβέρνηση συνασπισμού

Γερμανία: Ακόμα το ψάχνουν για κυβέρνηση συνασπισμού09.01.2018Παράξενα

Ο χρόνος πιέζει Μέρκελ και Σουλτς! Αναζητούν απάντηση στο όραμα του Μακρόν για την Ε.Ε.

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ευρωπαϊκό ήταν το... μενού των χθεσινών συνομιλιών, οι οποίες συνεχίζονται στη Γερμανία, ανάμεσα στη Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) και στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με στόχο πάντα τις πιθανότητες που υπάρχουν για

τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα. Μιας χώρας, πάντως, που αν και παραμένει 106 μέρες χωρίς κυβέρνηση, δεν δείχνει σημάδια... ακυβερνησίας.

Το μέλλον της Ευρώπης, λοιπόν, και κυρίως η απάντηση της Γερμανίας στις προτάσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποτέλεσαν το αντικείμενο της δεύτερης ημέρας των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Μόνο τυχαία δεν τόνιζε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ το γεγονός πως η Ευρώπη θα πρέπει να τεθεί ως κεντρικό σημείο μιας ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), κάνοντας παράλληλα λόγο για «λάθος» του «μεγάλου» συνασπισμού που συγκροτήθηκε το 2013 να εστιάσει περισσότερο στην εσωτερική πολιτική και πολύ λίγο στην Ευρώπη. Είναι καιρός, είπε χαρακτηριστικά ο Γκάμπριελ μιλώντας στο ARD, η Γερμανία να δώσει μια απάντηση στον Εμανουέλ Μακρόν.

Για την ευρωζώνη

Μεταξύ των προτάσεων του προέδρου της Γαλλίας είναι και η εισήγηση για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ο οποίος, σύμφωνα με το CDU και τους Φιλελευθέρους (FDP), μπορεί να οδηγήσει σε κοινοτικοποίηση των χρεών των κρατών-μελών.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς μιλάει για εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» έως το 2025. Πάντως, ο χρόνος πιέζει, καθώς έως την Πέμπτη το βράδυ τα τρία κόμματα θα πρέπει να αποφανθούν αν υπάρχει κοινός παρονομαστής για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εκτός από το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα πολλά είναι και τα ανοιχτά ζητήματα στα οποία αναζητείται συμβιβασμός, ξεκινώντας από την οικονομία και φτάνοντας μέχρι την οικογενειακή επανένωση προσφύγων.

Από κει και πέρα, την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι ηγεσίες των κομμάτων για να αποφασίσουν αν θα προτείνουν τελικά στα κομματικά τους όργανα την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Την οριστική απόφαση στους Σοσιαλδημοκράτες θα τη λάβει το έκτακτο κομματικό συνέδριο που θα συνέλθει στη Βόνη στις 21 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα