Αποκαλύπτει το νέο λύκειο ο Γαβρόγλου

Αποκαλύπτει το νέο λύκειο ο Γαβρόγλου 03.09.2018Παιδεία

Ο υπουργός Παιδείας παρουσιάζει σήμερα τα σχέδιά του για τις αλλαγές στις τρεις τάξεις, το απολυτήριο και το εξεταστικό

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Αποκαλυπτήρια σήμερα για τη νέα μορφή του λυκείου, το ενισχυμένο απολυτήριο και την κορωνίδα των αλλαγών, το νέο εξεταστικό σύστημα.

Επειτα από έναν ολόκληρο χρόνο παλινωδιών, παρουσίασης προσχεδίων εν μέσω εσωκομματικών συγκρούσεων στον ΣΥΡΙΖΑ,

ο Κώστας Γαβρόγλου θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο του αντικαταστάτη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το σύστημα που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας φέρεται ότι δεν θα διαφέρει πολύ από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δηλαδή Εθνικό Απολυτήριο σε συνδυασμό με τις εξετάσεις για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με πιθανή την πλήρη απελευθέρωση της πρόσβασης σε έναν αριθμό περιφερειακών σχολών χαμηλής ζήτησης.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας να προσπάθησαν να καθιερώσουν σε πλήρη έκταση την ελεύθερη εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ωστόσο το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής μάλλον επέβαλε την άποψη ότι «εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς κάποια μορφή εξέτασης δεν μπορεί να υπάρξει».

Βασικοί άξονες στο γενικό σχέδιο αναμόρφωσης του λυκείου, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα είναι η αποδέσμευση της πρώτης τάξης από την προετοιμασία για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η μετατροπή της σε τάξη γενικής παιδείας για όλους τους μαθητές, είτε ΓΕΛ είτε ΕΠΑ.Λ., ενώ η β΄ και η γ΄ τάξη θα έχουν προπαρασκευαστικό ρόλο για να προετοιμαστούν οι μαθητές για τις εξετάσεις που θα τους ανοίξουν τις πύλες πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Το νέο σύστημα εισαγωγής θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2019-20 και οι πρώτοι μαθητές που θα εισαχθούν με αυτό θα είναι όσοι φοιτήσουν φέτος στη β΄ λυκείου. Σημαντική παράμετρος είναι η διατήρηση του εξεταστικού χαρακτήρα. Ο Κώστας Γαβρόγλου έχει επενδύσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στο εξεταστικό και στην αναμόρφωση του λυκείου.
Και κομματικά, όμως, εν όψει και των εκλογών που θα γίνουν το αργότερο σε έναν χρόνο, για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα φιλολαϊκό μέτρο που ενδεχομένως θα έπειθε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ότι μπορεί να ανακουφίσει τις μικρομεσαίες οικογένειες από μεγάλα έξοδα προετοιμασίας των παιδιών για το πανεπιστήμιο ίσως να αποτελέσει ένα ισχυρό προεκλογικό χαρτί.

Keywords
Τυχαία Θέματα