Εγκυρες Πηγές: Πιο στενές από ποτέ οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

Εγκυρες Πηγές: Πιο στενές από ποτέ οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ03.09.2018Πρόσωπα

■ Δεν ξέρω ποιου ιδέα είναι να γεμίσουν κάποιοι τους δρόμους της Θεσσαλονίκης με δεκάδες αστεράκια, στα χρώματα της αμερικανικής αστερόεσσας, αλλά τη βρίσκω μάλλον άστοχη και γενικώς κιτς.

Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι ότι τα αστεράκια,

εκεί ψηλά όπου θα βρίσκονται, δύσκολα μπορεί να γίνουν αντικείμενο ακτιβιστικών ενεργειών (ενώ σημαίες θα μπορούσαν), αλλά, με βάση όσα διάβασα στη συνέντευξη Πάιατ (φωτό αριστερά) στην «Καθημερινή», άλλα είναι τα σημαντικά.


■ Εκεί, ο Αμερικανός πρεσβευτής αποκαλύπτει ότι το «παρών» στα εγκαίνια της έκθεσης θα δώσουν ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος (φωτό δεξιά), ο νέος βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και Βαλκάνια Ματ Πάλμερ, και ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, ο οποίος είχε προσφάτως επισκεφθεί τη βάση της Σούδας.


■ Πλέον αυτών, στη ΔΕΘ θα έχουν περίπτερο 40 μεγάλες αμερικανικές εταιρίες, κάτι που έχει να συμβεί δεκαετίες. Και βεβαίως, θα... αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η ναυαρχίδα του 6ου στόλου «USS Mount Whitney». Mετά ταύτα -αστειεύομαι βεβαίως-, στην προκυμαία ίσως ακουστούν ιαχές του παρελθόντος, του τύπου «Κορίτσια, ο στόλος»...

■ Αποκτούμε και Αμερικανό υφυπουργό Ελλάδος επί ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ο οποίος θα παρακολουθεί από κοντά τα θέματά μας και θα παρεμβαίνει. Τούτων δοθέντων, εις τι συνίσταται η αξία του κιτς στολισμού με τα αστεράκια δεν γνωρίζω - ειλικρινώς.


■ Από την ανάγνωση της συνέντευξης Πάιατ διαπίστωσα ότι ο κύριος πρεσβευτής είναι φανατικός αναγνώστης του Aμερικανού δημοσιογράφου και αναλυτή Ρόμπερτ Κάπλαν (φωτό αριστερά). Το βιβλίο του με τον τίτλο «H εκδίκηση της γεωγραφίας» κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μελάνι. Και τι διορατικότητα! Δύο χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο Κάπλαν προέβλεπε ότι οι σχέσεις Ευρώπης - Μόσχας θα κριθούν στην Ελλάδα. Πόσο εύστοχος!


■ Σημειωτέον ότι η τελευταία φορά που η Αμερική ήταν τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ (αναλυτικό αφιέρωμα στη σελίδα 28) ήταν το 1957, επί πρωθυπουργίας Καραμανλή (φωτό δεξιά). Ο Σερραίος είχε βγάλει τη χώρα από την επιρροή των Αγγλων και την είχε εντάξει με μυστικές συνεννοήσεις με τον Νάτσιος στο αμερικανικό άρμα με ένα πρωτότυπο σκεπτικό: «Οσο πιο μακριά βρίσκεται ο δυνάστης σου τόσο το καλύτερο για σένα!»

Κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα