«Φρένο» στα πονηρά σχέδια της Τουρκίας για τη Λιβύη!

«Φρένο» στα πονηρά σχέδια της Τουρκίας για τη Λιβύη!14.11.2018Παρασκήνιο

Κοινό μέτωπο Ελλάδας - Αιγύπτου στο Παλέρμο με φόντο τις παράλογες αξιώσεις της Αγκυρας στις ΑΟΖ της αν. Μεσογείου

Κοινό μέτωπο Ελλάδας - Αιγύπτου με

στόχο να μπει φραγμός στη διείσδυση του τουρκικού παράγοντα στην πολύπαθη Λιβύη και κατ' επέκταση στους ενεργειακούς δρόμους της ΝΑ Μεσογείου καταγράφηκε στη Διεθνή Σύνοδο του Παλέρμο, με φόντο τις παράλογες αξιώσεις της Αγκυρας να ορίσει τις ΑΟΖ της ανατολικής Μεσογείου καταπώς τη συμφέρει.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε χθες ευθέως την υποστήριξη της Αθήνας στην πρωτοβουλία του Καΐρου καθώς και του ΟΗΕ για ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, βάζοντας φρένο στις νεοοθωμανικές βλέψεις των Τούρκων στην περιοχή. Λίγο νωρίτερα, η τουρκική αντιπροσωπία τα μάζεψε και έφυγε άρον άρον από τη Σικελία, δηλώνοντας διά στόματος του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι «βαθιά απογοητευμένη» για τον αποκλεισμό της Αγκυρας από τις συνομιλίες.

Απώτερος στόχος των Τούρκων είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη παρακάμπτοντας την Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι παρεμβάλλονται η Κρήτη, η Γαύδος και τα Δωδεκάνησα. Σε αυτή τη λογική, άλλωστε, εντάσσονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χ. Ακάρ, που ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα «κλέβει» τμήμα της λιβυκής ΑΟΖ επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την εκκρεμότητα που υπάρχει ανάμεσα στην Αθήνα και την Τρίπολη, οραματιζόμενος μια υπερμεγέθη τουρκική ΑΟΖ. Η Λιβύη, που σε αυτήν τη φάση έχει παραδοθεί στο χάος, αμφισβητεί τη Γαύδο ως αντικείμενο της ΑΟΖ, λανθασμένα βέβαια, αφού κατά το δίκαιο της θάλασσας η Γαύδος είναι κατοικημένη και κατά συνέπεια έχει de facto και de jure ΑΟΖ.

Τετ α τετ με Σίσι

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Παλέρμο είχε συνάντηση με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι σε ένα τετ α τετ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Εκεί ο Αιγύπτιος πρόεδρος ξεσπάθωσε κατά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι αντιτίθεται στην επέμβαση στη Λιβύη «τρίτων δυνάμεων», εννοώντας προφανώς την τουρκική διείσδυση σε μια χώρα που βρίσκεται στα όριά της εξαιτίας των εμφύλιων συγκρούσεων.

Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο, με την Αίγυπτο επιπλέον να θεωρεί τη Λιβύη ζωτικό χώρο της και σφαίρα επιρροής. Στη Σικελία, ο Ελληνας πρωθυπουργός είδε επίσης τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και συζήτησαν για την επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ο κ. Τσίπρας προχθές είδε, επίσης, τον προεδρεύοντα της Διεθνούς Συνόδου για τη Λιβύη Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Περίεργα παιχνίδια

Καλό θα ήταν να έχουν τον νου τους Αθήνα - Λευκωσία. Οι Τούρκοι δεν κάνουν τίποτε τυχαία. Ακόμη και η αποχώρησή τους από τη Λιβύη ήταν προσχεδιασμένη για να μπορέσουν στη συνέχεια να διαπραγματευτούν με άλλους όρους. Οι πρόσφατες αγκαλιές με Τραμπ και Μέρκελ είναι ενδεικτικές. Τα παιχνίδια με την ΑΟΖ έχουν ακόμη δρόμο.
Και πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να μας χρησιμοποιούν στην εξωτερική πολιτική, αλλά να τους... χρησιμοποιούμε εμείς για τα δικά μας συμφέροντα.
Γι’ αυτό λέμε και πάλι προσοχή στους χειρισμούς και στις δεσμεύσεις. Αν μας καθίσουν στο τραπέζι, θα είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης.

Νίκος Ελευθερόγλου

Καμιά διάθεση συνεννόησης μεταξύ των δύο πολιτικών αντιπάλων στη μετά Καντάφι εποχή

Για πρώτη φορά έπειτα από περίπου πέντε μήνες συναντήθηκαν -επί ιταλικού εδάφους αυτή τη φορά- οι δύο κύριοι πολιτικοί αντίπαλοι της Λιβύης, της βορειοαφρικανικής χώρας που συνεχίζει να μετρά τις πληγές που άνοιξε στο «σώμα» της η αποκαλούμενη από τη Δύση Αραβική Ανοιξη.

Συγκεκριμένα, κι ενώ το σχέδιο του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα καταχωνιάστηκε στα συρτάρια, ο πρωθυπουργός Φάγεζ αλ Σάρατζ, του οποίου η αδύναμη αλλά διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που έχει την έδρα της στη δυτική Λιβύη συναντήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας με τον διοικητή που κυβερνά το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Λιβύης, τον Χαλίφα Χάφταρ. Συνάντηση η οποία έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου που διοργάνωσε η Ρώμη με στόχο τη συμφιλίωση των δύο πλευρών, με φόντο πάντα όμως τα ενεργειακά και το Μεταναστευτικό. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ωστόσο φάνηκε ότι ακόμη απέχουν πολύ έστω κι από μια υποτυπώδη συνεννόηση. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί ήταν η στάση του Χάφταρ, πρώην αξιωματικού των ενόπλων δυνάμεων του Καντάφι, ο οποίος για χρόνια έζησε εξόριστος στις ΗΠΑ.

Αν και στο περιθώριο της συνόδου είχε επαφές με ηγέτες των γειτονικών στη Λιβύη χωρών, κι αφού συναντήθηκε παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον Σάρατζ, αμέσως μετά διεμήνυε ότι δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε ουσιαστικότερες συζητήσεις μαζί του. «Δεν θα συμμετάσχω στη συνάντηση ούτε σε 100 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.

Νέες απειλές Ερντογάν για ενεργειακά: «Μη μας φέρνετε σε δύσκολη θέση»

«Κουνάει το δάχτυλο» στις ΗΠΑ, «δείχνοντας» Αθήνα και Λευκωσία, ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις εξελίξεις με τα κυπριακά κοιτάσματα. Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε σε «συγκρουόμενα συμφέροντα».

«Υπάρχει η συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την ExxonMobil των Αμερικανών. Οι ΗΠΑ θα πουν ''μην πάτε εκεί, αλλά πράξτε οτιδήποτε άλλο''. Οπως είναι γνωστό, εμείς ξεκινήσαμε από τον Βορρά... Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα. Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα προστασίας γύρω από αυτά. Εμείς λέμε και στους φίλους μας τα δέοντα: ''Μη μας φέρνετε σε δύσκολη θέση''» τόνισε με θράσος. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είπε, «ό,τι βγαίνει από τα χωρικά ύδατα ανήκει σε όλον τον κυπριακό λαό. Ο,τι έχουμε εμείς στη Βόρεια Κύπρο και ό,τι υπάρχει στη Νότια μοιράζεται αναλογικά με τον πληθυσμό... Αν σκέφτεστε με τη λογική ''τόση εξόρυξη και τα μοιράζω'', αυτό δεν είναι δίκαιο. Για να είναι δίκαιο πρέπει από την προκήρυξη του διαγωνισμού, από την αρχή, να γίνει από κοινού. Μόνο έτσι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη». Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «αναμένουμε από τις τουρκικές Αρχές ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Αναμένουμε να επιλέξουν τον δρόμο της διπλωματικής επίλυσης όποιων, κατά τη γνώμη τους, διαφορών και όχι να οδηγηθούμε σε νέες εξάρσεις».

Keywords
λιβυη, σχεδια, πονηρα, αλέξης τσίπρας, ντμίτρι μεντβέντεφ, ελλαδα, αιγυπτος, αοζ, τσιπρας, αθηνα, οηε, κρητη, εκκρεμότητα, μερκελ, κανταφι, ανοιξη, ηπα, κυπρος, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, καιρος, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλέξης τσίπρας, γνωμη, δωδεκανησα, εδρα, ηπα, οηε, παιχνιδια, πλαισιο, ρωμη, σφαιρα, αμοιβαια, ανοιξη, αφορμη, βγαινει, βορεια, βρισκεται, γαυδος, γινει, δεοντα, δηλωσεις, δυτικη, εγινε, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκκρεμότητα, ερντογαν, εφυγε, ζωτικο, θρασος, κυβερνηση, κυπριακα, λευκωσια, μηνες, μοσχα, ντμίτρι μεντβέντεφ, παντα, ορια, συνεχεια, σισι, σικελια, σχεδιο, τμημα, τουρκια, τριπολη, φαταχ, φοντο, φορα, χαος, ψυχραιμια, αγκαλιες, ανηκει, δημητρης, ηγετες, χωρα, πληγες
Τυχαία Θέματα