Ετρεχαν από νωρίς στις κάλπες

Ετρεχαν από νωρίς στις κάλπες 07.11.2018Ειδήσεις

Πάνω από 36.000.000 πολίτες στις ΗΠΑ ψήφισαν πρόωρα. Μέχρι την τελευταία ώρα ο Ντ. Τραμπ μιλούσε σε συγκεντρώσεις

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, με αφορμή τις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου

και την εκλογή νέων κυβερνητών σε 36 πολιτείες.
Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν στην Ανατολική Ακτή στις 6 το πρωί (τοπική ώρα) και αμέσως έγινε το αδιαχώρητο στα περισσότερα εκλογικά κέντρα, γεγονός εντυπωσιακό, καθώς σε προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές το ποσοστό των Αμερικανών που ψήφιζαν δεν ξεπερνούσε συνήθως το 40%. Απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκαλούν αυτές οι εκλογές είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 36.000.000 πολίτες είχαν ήδη ψηφίσει έως τη Δευτέρα στις πολιτείες που επιτρέπουν την πρόωρη ψηφοφορία.

Ατυπο δημοψήφισμα

Οι φετινές εκλογές για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αντιμετωπίζονται ως ένα άτυπο δημοψήφισμα απέναντι στον Τραμπ και στην πολιτική που έχει εφαρμόσει τα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Για τον λόγο αυτόν ο Αμερικανός πρόεδρος έως την τελευταία στιγμή συμμετείχε στην προεκλογική διαδικασία, πηγαίνοντας από τη μια συγκέντρωση στην άλλη, προκειμένου να στηρίξει τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους και να προσελκύσει ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους. Το ίδιο, όμως, έκαναν ο τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο εξίσου δημοφιλής τέως αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι απηύθυναν συνεχώς εκκλήσεις στο κόσμο να πάει να ψηφίσει. Χαρακτηριστικό ήταν το τελευταίο «τιτίβισμα» του Ομπάμα, ο οποίος τόνισε ότι αυτές οι εκλογές «μπορεί να είναι οι πιο σημαντικές της ζωής μας»!

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Δημοκρατικοί έχουν σοβαρές ελπίδες να «αρπάξουν» την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου. Για να κερδίσουν τη Βουλή, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να διατηρήσουν τις έδρες που έχουν και να κερδίσουν άλλες τουλάχιστον είκοσι τρεις. Δυσκολότερο, ωστόσο, γι’ αυτούς θα είναι να κερδίσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, καθώς το ένα τρίτο των εδρών της, που ανανεώνεται φέτος, αφορά κυρίως πολιτείες στις οποίες πλειοψηφούν οι συντηρητικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα