«Θερίζει» το μελάνωμα στους άνδρες

«Θερίζει» το μελάνωμα στους άνδρες07.11.2018Πρόληψη

Αύξηση έως 50% εμφανίζουν οι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος στο ισχυρό φύλο, σύμφωνα με έρευνα σε 33 χώρες

Αύξηση της θνησιμότητας από μελάνωμα στους άνδρες και μείωση στις γυναίκες διαπίστωσαν ερευνητές μετά την ανάλυση στοιχείων από 33 χώρες! Η θνησιμότητα από μελάνωμα, που θεωρείται η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, εμφανίζει αύξηση σχεδόν σε όλο τον κόσμο εδώ και 30 χρόνια, την ίδια ώρα που, σε ό,τι αφορά ειδικά τις γυναίκες, αυξάνεται με πιο αργό ρυθμό, παραμένει σταθερή ή και μειώνεται.

Οι ερευνητές, που ανέλυσαν

στοιχεία από 33 χώρες για τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαθέτει αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα σχετικά με την περίοδο 1985-2015, βρήκαν ότι η θνησιμότητα από μελάνωμα εμφανίζει ανοδική τάση σε όλες τις χώρες, πλην της Τσεχίας. Τα στοιχεία είναι τα πιο πρόσφατα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες και παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο στη Γλασκόβη.

Δείχνουν, μάλιστα, ότι σε κάποιες χώρες η θνησιμότητα των ανδρών από μελάνωμα έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας καταγράφονται στην Αυστραλία (σχεδόν έξι θάνατοι ανά 100.000 άνδρες) και τα χαμηλότερα στην Ιαπωνία (μόνο 0,2 ανά 100.000 κάτοικοι).
Με έκπληξη διαπίστωσαν, επίσης, ότι σε όλες τις χώρες παρατηρούνται μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ανδρών από ό,τι μεταξύ των γυναικών.

Οπως ανακοίνωσαν, δεν είναι σαφείς οι λόγοι που παρατηρείται αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, ζήτημα που χρήζει περαιτέρω μελέτης. Μια πιθανή εξήγηση, ωστόσο, είναι ότι οι άνδρες αμελούν περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες την προστασία του δέρματός τους από τον ήλιο.
Κυριότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση μελανώματος παραμένει η κυτταρική βλάβη στο δέρμα λόγω της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ηλιακή και άλλη ανάλογη ακτινοβολία, όπως στα σολάριουμ.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες ερευνούν κατά πόσο γενετικοί και άλλοι βιολογικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο ποιος θα νοσήσει από μελάνωμα, κάτι που ευελπιστούν ότι θα τους δώσει απαντήσεις και για τις διαφορές στη θνησιμότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα