Το Καποδιστριακό τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Το Καποδιστριακό τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 182107.11.2018Πρόσωπα

Συνέδρια, εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλα δρώμενα το 2021

Οι δράσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της Επανάστασης του 1821, γνωστοποιήθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο «Κωστής Παλαμάς», από τον πρύτανη Αθανάσιο Δημόπουλο και τα μέλη της επιτροπής που έχει συσταθεί για τον

σχεδιασμό τους.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρύτανης, «το ΕΚΠΑ προετοιμάζει τη συμβολή του στους εορτασμούς με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της Επανάστασης του 1821. Η συμβολή του ΕΚΠΑ είναι απόρροια της δεσπόζουσας θέσης του πανεπιστημίου μας στον πνευματικό και πολιτιστικό χάρτη της χώρας και με τη συνολική ιστορία και την προσφορά του.

Μέσα από συνέδρια, εκδηλώσεις, εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας θέλει να τιμήσει την Επανάσταση του 1821 και παράλληλα να συμβάλει στον αναστοχασμό και στη διεύρυνση του διαλόγου για την πορεία του ελληνικού κράτους από τις αρχές του 19ου αιώνα σε εκείνες του 21ου». Τα μέλη της επιτροπής παρουσίασαν τους βασικούς άξονες και τις επιμέρους δράσεις. Μεταξύ πολλών άλλων, το 2021 θα δοθούν 21 διαλέξεις για το ευρύ κοινό από το ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του ΕΚΠΑ. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται ανά δεκαπενθήμερο στο κτίριο των Προπυλαίων.

Επίσης, θα διοργανωθεί συνέδριο - απολογισμός της συγκρότησης και της ιστορικής διαδρομής του ελληνικού κράτους. Εξάλλου, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, ο εορτασμός των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συστηματική και σε βάθος μελέτη της επαναστατικής δεκαετίας 1820-1830 στις διάφορες εκφάνσεις της.

Γι' αυτόν τον σκοπό ιδρύεται με πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ Κέντρο Μελέτης της Ελληνικής Επανάστασης, με δεκαετή διάρκεια σε πρώτη φάση, προκειμένου να αποτελέσει μια κοινή ερευνητική δομή για τη σύγχρονη μελέτη και τον προβληματισμό σχετικά με το 1821, που πραγματοποιείται συνολικά στην Ελλάδα (ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα).

Keywords
Τυχαία Θέματα