Επιδόματα και σε αναπήρους με οφειλές από εισφορές

Επιδόματα και σε αναπήρους με οφειλές από εισφορές31.08.2018Οικονομία

Επιδόματα και σε αναπήρους με οφειλές από εισφορές

Τη δυνατότητα χορήγησης των επιδομάτων βαριάς αναπηρίας και ανασφάλιστων υπερηλίκων σε περιπτώσεις ύπαρξης οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές δίνει, με νέα εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας. Επίσης, παρέχει διευκρινίσεις

αναφορικά με τους δικαιούχους των βοηθημάτων-συντάξεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Βαριάς Αναπηρίας εντάσσονται ανασφάλιστα και έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες και ποσοστό 67% και άνω. Επίσης, μπορεί να ενταχθούν και άμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες, που δεν έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για σύνταξη. Ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων θεωρείται και τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο, η εγκύκλιος αφήνει «στον αέρα» περιπτώσεις υπερήλικων με αναπηρία οφειλετών προς το Δημόσιο, όπως του 76χρονου κατάκοιτου καρδιοπαθούς, του οποίου το επίδομα υπερήλικου ανασφάλιστου της συζύγου του παρακρατήθηκε για χρέη προς την Εφορία (ένα θέμα το οποίο είχε αναδείξει στις 20 Αυγούστου η «δημοκρατία»).

Από τον ΟΠΕΚΑ

Επίσης, από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) έγινε γνωστό ότι σήμερα, Παρασκευή, ξεκινά η καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας. Συνολικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα καταβληθούν σε 263 δικαιούχους τα ποσά που αντιστοιχούν στα αναπηρικά επιδόματά τους (187.453 ευρώ).

Το ποσό που θα εισπράξουν οι δικαιούχοι περιέχει και αναδρομικά, καθώς αντιστοιχεί στο άθροισμα των μηνιαίων επιδομάτων που δικαιούνται.

Keywords
Τυχαία Θέματα