ΕΛ.ΤΑ.: Νέα διοίκηση, χωρίς εμπειρία

ΕΛ.ΤΑ.: Νέα διοίκηση, χωρίς εμπειρία31.08.2018Επιχειρήσεις

Ορίστηκαν χθες από το Υπερταμείο στις θέσεις του προέδρου ο Π. Γριβέας και του διευθύνοντος συμβούλου ο Ηλ. Αθανασίου

Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, τελικά η νέα διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.) έχει κάτι κοινό με την προηγούμενη: Μηδενική εμπειρία από τη διαχείριση αντίστοιχων οργανισμών, με τόσα πολλά προβλήματα όσα έχουν τα ΕΛ.ΤΑ.!

Χθες έγινε γνωστό πως κατά τη

γενική συνέλευση των ΕΛ.ΤΑ. εγκρίθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο -το οποίο επέλεξε το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ)- με τους συμβούλους του. Τη θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο Πολυχρόνης Γριβέας, ο οποίος προέρχεται από τον τομέα του τουρισμού, και του διευθύνοντος συμβούλου ο Ηλίας Αθανασίου, πρώην στέλεχος της Intralot, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού Enterprise Greece από την παρούσα κυβέρνηση.

Στο Δ.Σ. των ΕΛ.ΤΑ. τοποθετήθηκαν επίσης ο Ιωάννης Φίλος, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου (πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου), ο Κωνσταντίνος Λάφκας, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, και ο Κυριάκος Ξύδης, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Το οκταμελές Δ.Σ. συμπληρώνεται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων Ηλία Μπακέλλα (μη εκτελεστικό μέλος) και Κωνσταντίνο Πάλλα (μη εκτελεστικό μέλος), καθώς και τον Γεράσιμο Ολυμπίτη (μη εκτελεστικό μέλος), ο οποίος προτάθηκε προς εκλογή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Υπηρεσίες

Στο Υπερταμείο υποστηρίζουν πως τα ΕΛ.ΤΑ. καλούνται σήμερα να λειτουργήσουν σε μια απελευθερωμένη αγορά με ισχυρό ανταγωνισμό και έχουν την υποχρέωση παροχής της καθολικής υπηρεσίας, την υποχρέωση δηλαδή να παρέχουν μια σειρά από βασικές και διαρκείς υπηρεσίες παραλαβής και διανομής σε προσιτή τιμή, με αυστηρούς ποιοτικούς όρους, σε ολόκληρη την επικράτεια, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στην υπηρεσία μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Την ίδια στιγμή, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, η ταχυδρομική αγορά συρρικνώνεται λόγω της ηλεκτρονικής υποκατάστασης. Ωστόσο -στην Ελλάδα- συρρικνώνεται και εξαιτίας της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και του διαθέσιμου εισοδήματος.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ο όγκος της διακινούμενης αλληλογραφίας μειώθηκε μεταξύ 2010 και 2016 από 620.000.000 σε 242.000.000 τεμάχια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τη μείωση της διακινούμενης αλληλογραφίας έρχεται να καλύψει εν μέρει η αύξηση της αγοράς των δεμάτων, λόγω της άνθησης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ετσι, οι αντίστοιχοι ταχυδρομικοί φορείς στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο κατορθώνουν να αυξήσουν τα έσοδά τους και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την αγορά της αλληλογραφίας μέσω διαφοροποίησης των πηγών εσόδων.
Τα ΕΛ.ΤΑ. δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές εσόδων και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον έντονο ανταγωνισμό. Το μερίδιο της θυγατρικής ΕΛ.ΤΑ. Courier δεν ξεπερνά σήμερα το 10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα