Επετειακή έκδοση των ΕΛ.ΤΑ. για την εκατονταετηρίδα ενός μουσείου

Επετειακή έκδοση των ΕΛ.ΤΑ. για την εκατονταετηρίδα ενός μουσείου05.11.2018Πρόσωπα

Μια νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων Φεγιέ, με δύο από τα χαρακτηριστικά έργα του ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1873-1934) από τις Συλλογές του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού...

...(ΜΝΕΠ), παρουσίασαν πρόσφατα τα ΕΛ.ΤΑ. στο Τζαμί Τζισδαράκη, στο Μοναστηράκι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των 100 χρόνων από την ίδρυση του μουσείου.

Πρόκειται για τα έργα «Ο Μέγας Αλέξανδρος», αποτοιχισμένη τοιχογραφία, και

«Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα», ζωγραφικό θέμα από τον ανατολικό τοίχο του τοιχογραφημένου διακόσμου της Αίθουσας Θεοφίλου. Τα έργα προέρχονται από το «καλό δωμάτιο» της οικίας Ζόλκου, στο Κλομιδάδο της Λέσβου, την περίοδο 1924-1930. Το Τζαμί Τζισδαράκη στο Μοναστηράκι, το οποίο βρισκόταν σε συντήρηση, άνοιξε τις πύλες του με την ευκαιρία της παρουσίασης της επετειακής αυτής έκδοσης των ΕΛ.ΤΑ., ενώ θα ακολουθήσουν προσεχώς στον ίδιο χώρο και άλλες εκδηλώσεις του μουσείου. Πρόκειται για το μνημείο όπου στέγασε για πρώτη φορά, το 1918, το -νεοσυσταθέν τότε- Μουσείον Ελληνικών Χειροτεχνημάτων, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της εποχής να αναδειχθεί η λαϊκή τέχνη και να αναζητηθεί σε αυτήν η συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού.

Στην εκδήλωση αυτή απηύθυνε χαιρετισμό η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα έργα αυτά ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο με τα φτερά των Ελληνικών Ταχυδρομείων, αναδεικνύοντας μια ακόμη διάσταση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και του λαϊκού πολιτισμού».
«Η ελληνικότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στο έργο του Θεοφίλου, ενός λαϊκού ζωγράφου εκλεκτικού, σιωπηλού και σεμνού» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός εμπορικός διευθυντής των ΕΛ.ΤΑ. Σάββας Δάνδολος.
Για τη μακρόχρονη αυτή πορεία του μουσείου μίλησε στην εκδήλωση η διευθύντρια του ΜΝΕΠ Ελενα Μελίδη και ακολούθησε ολιγόλεπτο βίντεο.

Το 1973, το μουσείο μετακόμισε στο κτίριο της οδού Κυδαθηναίων 17 και η μόνιμη έκθεσή του μεγάλωσε και πλαισιώθηκε από περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και συνέδρια, ερευνητικές αποστολές, εκδόσεις. Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, όπως ονομαζόταν το 1959, έγινε ένα πολύπλευρο, εξωστρεφές ίδρυμα-σημείο αναφοράς στην Πλάκα.
Σήμερα, μετονομαζόμενο σε Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, μεταφέρεται με μια μόνιμη έκθεση σε νέο χώρο, στο οικοδομικό τετράγωνο Αρεως - Βρυσακίου - Κλάδου και Αδριανού στο Μοναστηράκι.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΜΝΕΠ Ελενα Μελίδη, «η νέα μόνιμη έκθεση προτείνει ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να αναζητήσουν τις πολλαπλές πτυχές της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο τρόπος ζωής, οι αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα, η τεχνογνωσία και η τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος αναδεικνύονται μέσα από περίπου 3.000 εκθέματα».

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε ένα σύγχρονο μουσείο, στο οποίο θα υπάρχουν διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, περιοδικές εκθέσεις, υπαίθριο θέατρο, πωλητήρια, καθώς και εστιατόριο αφιερωμένο στην ελληνική διατροφή. Η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων Φεγιέ αποτελείται από δύο φεγιέ (διαστάσεων 70x85 mm) που περιλαμβάνουν από ένα γραμματόσημο (35x45mm) και θα διατίθενται από τα ΕΛ.ΤΑ. ως τον Ιούλιο του 2020.

*Δημοσιογράφος, πολιτισμολόγος

Keywords
Τυχαία Θέματα