Μπαίνουν μπουλντόζες σε 48 ρέματα

Μπαίνουν μπουλντόζες σε 48 ρέματα05.11.2018Ρεπορτάζ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βάζει μπρος τις μηχανές της για να αποφύγει τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη

Φουλ τις μηχανές βάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να προλάβει να καθαρίσει 48 ανοιχτά και κλειστά ρέματα, τάφρους και οχετούς σε όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης προκειμένου να προλάβει τον χειμώνα και τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, «ο κίνδυνος

εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στη μείζονα περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλος, δεδομένου ότι οι πιο πρόσφατες εργολαβίες καθαρισμού των ρεμάτων της Θεσσαλονίκης εκτελέστηκαν το 2011».

Στις περιοχές που θα καθαριστούν περιλαμβάνονται τα ρέματα Δενδροποτάμου, Διαβατών, Ευκαρπίας, Ολυμπιάδος, Ευόσμου - Κορδελιού, Αγίας Παρασκευής, Ξηροποτάμου, Μαλακοπής, Κυψέλης, Υφανέτ, Λύτρα, Καυτατζόγλου, Ορτανσίας, Περαίας, Μηχανιώνας, Ασβεστοχωρίου, Φιλύρου, Πεύκων, Αγίου Παύλου, Θέρμης, Μίκρας, Ταγαράδων και Αεροδρομίου. Επίσης, εργασίες θα γίνουν στην περιφερειακή τάφρο, την τάφρο διαλογής ΟΣΕ και το Ελαιόρεμα Πυλαίας.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν έργα εκβάθυνσης και διαπλάτυνσης της κοίτης των ποταμών ή των ρεμάτων, καθαρισμοί από βλάστηση, καθαρισμοί οχετών, επισκευή των συρματοκιβωτίων και τοπογραφική αποτύπωση της περιμέτρου της ζώνης καθαρισμού.

Παλαιότερα την ευθύνη του καθαρισμού των φρεατίων, των ρεμάτων και όλων των έργων που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης είχε η ΕΥΔΕ, η οποία καταργήθηκε το 2011 και η αρμοδιότητα του καθαρισμού πέρασε στην ΕΥΑΘ, η οποία την κράτησε ως το 2014.

«Υστερα από διαπραγματεύσεις περίπου δύο ετών για το ποια αρμοδιότητα είναι πού, καταφέραμε να καθορίσουμε τους χώρους αρμοδιότητας των φορέων που εμπλέκονται» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Εργων και Υποδομών Γιάννης Γιώργος και γνωστοποίησε ότι το περασμένο καλοκαίρι διατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης ποσό της τάξης των 6.000.000 ευρώ για να δοθεί η δυνατότητα στην Περιφέρεια να δημοπρατήσει τα σχετικά έργα.

Στο μεταξύ, ύστερα από έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα προχωρήσει άμεσα το έργο συντήρησης του παράκτιου αναχώματος Αλιάκμονα, Λουδία, Αξιού, Καλοχωρίου, όπου θα αντικατασταθεί και συντηρηθεί το σύστημα καθοδικής προστασίας σε τμήμα του παράκτιου αναχώματος δυτικά των εκβολών του Γαλλικού ποταμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα