ΕΛ.ΠΕ.: «Ράλι» για την πώληση του 50,1%

ΕΛ.ΠΕ.: «Ράλι» για την πώληση του 50,1%19.04.2018Επιχειρήσεις

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ τρέχουν τώρα να πάρουν προσφορές μέχρι τις 18 Μαΐου που λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Με διαδικασία-εξπρές προχωρούν η κυβέρνηση και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.).

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους επενδυτές που θα διεκδικήσουν το 50,1% των ΕΛ.ΠΕ. λήγει στις

18 Μαΐου, σύμφωνα με το τεύχος της προκήρυξης που δημοσιοποίησε χθες το ΤΑΙΠΕΔ. Οπως είναι γνωστό, το ΤΑΙΠΕΔ και ο όμιλος Λάτση πωλούν σε συνεργασία το πλειοψηφικό πακέτο των ΕΛ.ΠΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ, που ελέγχει σήμερα το 35,48%, θα πωλήσει το 20% και ο όμιλος Λάτση (μέσω της Paneuropean Oil and Industrial Holdings), που σήμερα κατέχει το 45,47%, θα πωλήσει το 30,1%.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής (προεπιλεγέντες) στον διαγωνισμό που προκήρυξε χθες το ΤΑΙΠΕΔ θα κληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση. Στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα ΕΛ.ΠΕ. μέσω εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (Virtual Data Room - VDR) και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Το μαγικό «2»!

Από το τεύχος της προκήρυξης προκύπτει πως οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές πρέπει να καλύπτουν τον «μαγικό αριθμό» δύο! Αν είναι εισηγμένη εταιρία, τότε πρέπει η κεφαλαιοποίησή τους να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαιά τους αν είναι, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις. Αν πρόκειται για μη εισηγμένες εταιρίες, τότε πάλι τα μέσα ίδια κεφάλαια των τριών τελευταίων χρήσεων να είναι τουλάχιστον 2 δισ. Αν πρόκειται για επενδυτικές εταιρίες (funds), τότε πρέπει να διαχειρίζεται κεφάλαια τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Αν ο υποψήφιος είναι φυσικό πρόσωπο, πρέπει πάλι να έχει περιουσία (μετρητά ή ρευστοποιήσιμα χρεόγραφα κ.λπ.) άνω των 2 δισ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει, επίσης, να παρουσιάσουν στοιχεία πως διαθέτουν εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται πως τα ΕΛ.ΠΕ. «αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε έξι χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του συνολικού όγκου πωλήσεων». Για τον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων θα υπάρξει ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και ιδιώτη επενδυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα