Εκβιασμοί και μέσα στη Βουλή (!) από τον Ζάεφ

Εκβιασμοί και μέσα στη Βουλή (!) από τον Ζάεφ16.10.2018Πρόσωπα

Αρχισε χθες την προσπάθειά του να «περάσει» το deal των Πρεσπών με «προειδοποιήσεις» στους βουλευτές

Αρχισε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης Ζάεφ για την προώθηση των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης που υπαγορεύει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να πείσει 11 βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρότασή του, αλλά μέχρι στιγμής και παρά τους εκβιασμούς δεν φαίνεται να συγκεντρώνεται ο πολυπόθητος αριθμός των 80 βουλευτών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο 10 ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτή θα είναι πιο σύντομη.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια. Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Το «μήνυμα»

Χθες, μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Ζάεφ έστειλε μήνυμα στους βουλευτές όλων των κομμάτων και κυρίως στους αναποφάσιστους, τονίζοντας ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια τους και καλώντας τους να ψηφίσουν με βάση τη θέλησή τους. «Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η θέληση των πολιτών είναι να προχωρήσει μπροστά η χώρα» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, προειδοποιώντας: «Η άλλη επιλογή θα έθετε τη χώρα σε απομόνωση».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ζάεφ, η αποδοχή των συνταγματικών αλλαγών θα οδηγήσει τη χώρα στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. «Εσείς θα αποφασίσετε αν κερδίσετε πολλά ή αν χάσετε πολλά» τόνισε.

Σταράτα λόγια από τον Γλέζο

Αστραψε και βρόντηξε για την ελληνικότητα της Μακεδονίας ο Μανώλης Γλέζος. Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Ο τελευταίος Παρτιζάνος - Οδηγίες αντίστασης από τον Μανώλη Γλέζο» του Ανδρέα Χατζηπατέρα, ο κ. Γλέζος, που τον περασμένο Σεπτέμβριο έκλεισε τα 96 χρόνια του, αποκάλυψε ότι ο αδερφός της μητέρας του ήταν μακεδονομάχος και μάλιστα είχε τραυματιστεί στον εθνικό αγώνα. «Τα Σκόπια μπορούσαν να ζητήσουν να ονομαστούν Ελλάδα» τόνισε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Ερωτηθείς για τα στοιχεία που συνθέτουν το έθνος, απάντησε: «Αυτά είναι η γλώσσα του, οι παραδόσεις του -και μέσα στις παραδόσεις βάζω και την Εκκλησία-, η άμεση δημοκρατία και η στάση του κλήρου. Αυτοί οι παράγοντες έσωσαν το έθνος». Ο κ. Γλέζος ξεκαθάρισε πως θα δώσει το «παρών» στις επόμενες εκλογές με τη ΛΑ.Ε., ενώ όταν ρωτήθηκε για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την πολιτική του, σημείωσε δεικτικά: «Η Ελλάδα δεν είναι ο Τσίπρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκβιασμοί, Βουλή, Ζάεφ,ekviasmoi, vouli, zaef