Ελληνας παπάς εκδίδει 50 χρόνια την πιο παλιά εφημερίδα της Ευρώπης

Ελληνας παπάς εκδίδει 50 χρόνια την πιο παλιά εφημερίδα της Ευρώπης15.10.2018Πρόσωπα

Ο π. Πολύευκτος Γεωργακάκης ζει και ποιμαίνει στη Γερμανία, δίδαξε επί πολλά χρόνια σε σχολεία, αρθρογραφεί σε ομογενειακά μέσα και είναι ιδρυτής του εκκλησιαστικού εντύπου «Αμπελος»

Aπό τον
Σωτήρη Λέτσιο

Κατά γενική ομολογία, ο π. Πολύευκτος Γεωργακάκης είναι ένας από τους πλέον δραστήριους, πολυσχιδείς και με πλούσιο πνευματικό έργο ιερείς της Ορθοδοξίας όχι μόνο στα όρια της ελληνικής κοινότητας της

Γερμανίας αλλά και του απανταχού Ελληνισμού.

Σε όλες τις δραστηριότητές του έχει επιδείξει εδώ και δεκαετίες αξιοθαύμαστο έργο. Δίδαξε σε ελληνικά σχολεία της ενορίας (σε γυμνάσιο και σε λύκειο, από τη θέση του καθηγητή), ενώ διετέλεσε και διευθυντής σε αυτά επί 30 χρόνια. Ευτύχησε να περιστοιχίζεται από μια ευτυχισμένη οικογένεια, καθώς με την πρεσβυτέρα του απέκτησε τρεις γιους: τον Παναγιώτη, τον Δημήτρη και τον Παύλο. Για το σύνολο των υπηρεσιών του έχει τιμηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, την Ακαδημία Αθηνών, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας αλλά και από πολλές άλλες υπηρεσίες.

Παρότι έχει συμπληρώσει σήμερα τα 83 του χρόνια, συνεχίζει ακατάβλητος να ποιμαίνει το ελληνικό στοιχείο και να συνεισφέρει στην ανακούφιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μας στην ευρύτερη περιοχή του Λίντενσαϊντ - Χάγκεν. Συγχρόνως, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια», συνεχίζει σε καθημερινή βάση το θεάρεστο έργο του αναμένοντας «το προσκλητήριον από τον Κύριον διά την αιώνιαν αποκατάστασή μου».

Ο π. Πολύευκτος Γεωργακάκης γεννήθηκε το 1935 στην Κόρινθο, αλλά μεγάλωσε στο χωριό Λογκανίκος του νομού Λακωνίας. Ηταν ο πρωτότοκος γιος πολύτεκνης οικογένειας, αφού οι γονείς του, Παναγιώτης και Ελένη, απέκτησαν 10 παιδιά! Αφού αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Σπάρτης το 1957, εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε το πτυχίο του το 1962. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας υπηρέτησε ως διαφωτιστής - θεολόγος. Οταν έλαβε το απολυτήριο του Στρατού, άρχισε να διαφαίνεται στη ζωή του ένα νέο κεφάλαιο. Μετέβη στη Γερμανία αποδεχόμενος την πρόσκληση του τότε Μητροπολίτη Γερμανίας Πολυεύκτου Φινφίνη, προκειμένου να χειροτονηθεί ιερέας και να ποιμαίνει τους Ελληνες που είχαν μεταναστεύσει και εργάζονταν στη Γερμανία.

Τον Φεβρουάριο του 1965 νυμφεύτηκε την Παναγιώτα Μυττά, επίσης καταγόμενη από την Κόρινθο, και τον επόμενο μήνα εγκαταστάθηκε στη Βόνη, πρωτεύουσα της τότε Δυτικής Γερμανίας.
Στις 5 Απριλίου 1965 χειροτονείται διάκονος στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα στο Ντίσελντορφ και λίγες ημέρες αργότερα πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Βόνη.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ

Εκείνη δε την ημέρα της χειροτονίας του λαμβάνει το όνομα Πολύευκτος. Ακολουθεί ο διορισμός του ως πρώτος εφημέριος στη νεοσύστατη Ενορία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Τίμπιγκεν. Στα τέλη Αυγούστου του 1965 διορίζεται εφημέριος στην Ενορία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Στουτγάρδη. Επειτα από τρία χρόνια -και συγκεκριμένα στις 9 Ιουλίου 1968- διορίζεται εφημέριος στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου στο Ααχεν. Επόμενος σταθμός στην ιερατική δράση του, η Ενορία της Αγίας Παρασκευής, Ζόλιγκεν, Λεβερκούζεν και Οπλάτεν, όπου εκεί αναλαμβάνει τον Μάιο του 1969 καθήκοντα εφημερίου. Τον Οκτώβριο του 1972 διορίζεται εφημέριος στη νεοσύστατη Ενορία των Αγίου Νεκταρίου - Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λίντενσαϊντ και Χάγκεν, εκεί όπου προσφέρει έως σήμερα τις εκκλησιαστικές υπηρεσίες του στην εκεί ελληνική κοινότητα. Με την προσωπική του φροντίδα -και πάντα υπό την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη και τη θετική συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας- κατέστη εφικτό να χτιστούν στις πόλεις Λίντενσαϊντ, Χάγκεν και Γκούμερσμπαχ τρεις μεγαλοπρεπείς ναοί, οι οποίοι διαθέτουν πνευματικά κέντρα, σχολεία και αίθουσες διαλέξεων. Πρόκειται για τον Αγιο Νεκτάριο στο Λίντενσαϊντ, την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου στο Χάγκεν και τους Αγίους Αναργύρους στο Γκούμερσμπαχ. Μάλιστα, αποτελούν αυτοί οι ναοί το καύχημα και το κόσμημα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της περιοχής.

ΒΙΒΛΙΑ

Πέρα από τα ποιμαντικά καθήκοντά του, ο π. Πολύευκτος έχει συγγράψει 25 βιβλία με διαφωτιστικά, ιστορικά, κοινωνικά, εκκλησιαστικά και παιδαγωγικά θέματα. Το συγγραφικό ταλέντο του όμως δεν περιορίζεται σε αυτό το πεδίο, καθώς ο π. Πολύευκτος διακρίνεται και στον στίβο της δημοσιογραφίας. Αρθρογραφεί εδώ και πολλά χρόνια σε ομογενειακές εφημερίδες, σε περιοδικά στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος είναι ο εμπνευστής και ο δημιουργός της εφημερίδας «Αμπελος». Πρόκειται για την αρχαιότερη εκκλησιαστική ενοριακή εφημερίδα της Ευρώπης, αφού κυκλοφορεί εδώ και 50 χρόνια!

«Οταν ανέλαβα καθήκοντα εφημερίου, σκέφτηκα ότι, ως σωστός ποιμήν, θα έπρεπε να βρω -εκτός των άλλων- και έναν τρόπο επικοινωνίας μέσω ενός εντύπου» αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο π. Πολύευκτος. «Στην αρχή εξεδίδετο με μορφή περιοδικού, σε μικρά φυλλάδια. Οι πιστοί όμως δεν ήταν ικανοποιημένοι από αυτό και ζητούσαν κάτι περισσότερο, για να “ξεδιψάσουν” πνευματικά. Αρχίσαμε, λοιπόν, και σταδιακά το έντυπο πήρε τη μορφή εφημερίδας, η οποία σε κάθε έκδοση ανά δίμηνο τυπώνεται σε 8.000 φύλλα. Στέλνουμε την “Αμπελο” σε δικούς μου εκπροσώπους σε κάθε πόλη της Γερμανίας, έτσι ώστε να μοιράζεται στα σπίτια των πιστών».

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΞΕΧΑΣΕΙ!»

Η συγκεκριμένη εφημερίδα επιτελεί και έργο ενημέρωσης προς τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες στη Γερμανία, αλλά συγχρόνως και στην Ελλάδα. Δεν κρύβει όμως και το σοβαρό παράπονό του από τη μητέρα πατρίδα: «Η Ελλάδα μάς έχει, δυστυχώς, ξεχάσει! Δεν ενδιαφέρονται καθόλου, δεν ήρθε ποτέ κανείς να δει το έργο μας! Εχουμε ανανεώσει τη Γερμανία, χτίσαμε εκκλησίες, κρατάμε έθιμα και παραδόσεις κ.ά. Εχουμε κάνει τη Γερμανία δεύτερη Ελλάδα. Κανένας όμως δεν έχει έρθει να μας συγχαρεί που κρατάμε ζωντανή την Ορθοδοξία» σημειώνει δηκτικά ο π. Πολύευκτος, καταλήγοντας ωστόσο και στην εξής θετική αποτίμηση: «Εμείς σήμερα είμαστε οι “πολιορκητές” της Γερμανίας με την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό! Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γερμανίας και ο απόδημος Ελληνισμός σήμερα θριαμβεύουν!»

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Keywords
Τυχαία Θέματα