Ο Προϋπολογισμός «πάει Ευρώπη» χωρίς περικοπές

Ο Προϋπολογισμός «πάει Ευρώπη» χωρίς περικοπές15.10.2018Παρασκήνιο

Στο προσχέδιο που θα υποβληθεί δεν έχει υπολογιστεί κωδικός, ο οποίος θα υλοποιεί τις μειώσεις στις συντάξεις

Με την αγωνία των συνταξιούχων να έχει χτυπήσει «κόκκινο», η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή ή μη των περικοπών στις συντάξεις για το 2019 ξεκινά ουσιαστικά σήμερα, με την υποβολή του προσχεδίου για τον κρατικό Προϋπολογισμό στην Κομισιόν. Στο προσχέδιο αυτό αναμένεται να είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη

η πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει το δυσβάσταχτο κοινωνικά μέτρο, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να εκτιμά ότι θα διαψευστούν εκ νέου όσοι «ζητούν ουσιαστικά να κοπούν ξανά οι συντάξεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες έδωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, στο περιθώριο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019 το οποίο θα υποβληθεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ακόμη πιο εμφανής ο στόχος για τη μη εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις το 2019, μέσω του επανυπολογισμού τους και της περικοπής των προσωπικών διαφορών έως 18%. Στη βάση των δύο σεναρίων (ένα με την εφαρμογή και ένα χωρίς την υλοποίηση του μέτρου), τα οποία περιελάμβανε το προσχέδιο που πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται, μεταξύ άλλων, να επισημάνει ότι, εάν οι μειώσεις πραγματοποιηθούν, τότε ο κρατικός «κορβανάς» θα χάσει περίπου 1,2 δισ. ευρώ από φόρους και παρακρατήσεις εισφορών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία και υποστήριζαν ότι έως τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα υπάρξει η επίσημη τοποθέτηση της Κομισιόν.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι όσοι έχουν κατ' εξακoλούθηση προχωρήσει σε κινδυνολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες διαψεύστηκαν, «τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που οι ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές». «Θα διαψευστούν εκ νέου και πάλι παταγωδώς» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και η οικονομία αναπτύσσεται ξανά.

Keywords
Τυχαία Θέματα