Είναι κατά λάθος θύματα της νευροτοξίνης οι δύο Βρετανοί;

Είναι κατά λάθος θύματα της νευροτοξίνης οι δύο Βρετανοί;06.07.2018Ειδήσεις

Πολύ πιθανό τα δύο άτομα που νοσηλεύονται να έχουν αγγίξει τη σύριγγα που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του Σκριπάλ

Την ώρα που φουντώνει ξανά η κόντρα Λονδίνου - Μόσχας με αφορμή το νέο περιστατικό έκθεσης Βρετανών πολιτών σε νευροτοξικό παράγοντα, οι βρετανικές Αρχές εξετάζουν σοβαρά τώρα την πιθανότητα τα δύο άτομα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση να έχουν αγγίξει «κατά λάθος» σύριγγα που πέταξαν τον περασμένο Μάρτιο οι επίδοξοι δολοφόνοι του Σεργκέι Σκριπάλ.

Η 44χρονη Ντον Στέρτζες και ο 45χρονος

σύντροφός της Τσαρλς Ρόουλι βρέθηκαν αναίσθητοι στο σπίτι τους στο Εϊμσμπερι, λίγες ώρες μετά την επίσκεψή τους στο Σάλσμπερι, όπου είχε γίνει η δολοφονική απόπειρα κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του. Και τώρα η αστυνομία ερευνά εξονυχιστικά τις τελευταίες κινήσεις του ζεύγους για να διαπιστώσει πώς ήλθαν σε επαφή με το Novichok που τους έστειλε στην Εντατική. Ο Ρόουλι είναι ηρωινομανής και το ζευγάρι πιστεύεται ότι βρήκε τυχαία κάποιο δοχείο ή σύριγγα που περιείχε τον νευροτοξικό παράγοντα από την επίθεση κατά του Σκριπάλ κι έτσι κι εκείνοι εκτέθηκαν «τυχαία» σε αυτόν.

Το Κρεμλίνο δηλώνει «άγνοια»

Χθες, ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να δώσει λεπτομέρειες για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στον Σκριπάλ και στην κόρη του, μετά το νέο κρούσμα δηλητηρίασης των δύο Βρετανών, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το ζευγάρι στοχοποιήθηκε εσκεμμένα. «Το ρωσικό κράτος θα μπορούσε να διορθώσει αυτό το “λάθος”, θα μπορούσαν να μας πουν τι συνέβη, τι έκαναν και να συμπληρώσουν κάποια από τα σημαντικά κενά που εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε» δήλωσε ο Μπεν Γουάλας στο BBC.

Από την πλευρά του, πάντως, το Κρεμλίνο διεμήνυσε ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία για τη νέα υπόθεση δηλητηρίασης, ενώ ο Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε το Λονδίνο ότι απέρριψε τη βοήθεια που είχε προσφέρει τότε η Μόσχα. Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά και συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει ανάμειξη καθ' οιονδήποτε τρόπο με ό,τι συνέβη στο Σάλσμπερι και στους Σκριπάλ» είπε, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη ότι εμπλέκεται η Ρωσία, όπως μας έχει κατηγορήσει η βρετανική πλευρά».

Keywords
Τυχαία Θέματα