Είναι ασφαλές το όνομα «Μακεδονία» στα προϊόντα

Είναι ασφαλές το όνομα «Μακεδονία» στα προϊόντα28.02.2019Οικονομία

Δέσμευση του γενικού γραμματέα Εμπορίου Δ. Αυλωνίτη: «Αφορά περιοχή και όχι ολόκληρο κράτος»

Τα σήματα που έχουν καταχωριστεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο και εμπεριέχουν αναφορές στη Μακεδονία είναι απολύτως προστατευμένα». Αυτό υποστήριξε χθες ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

Αναφορικά με τα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΕΓ),

όπως σημείωσε, από τη φύση τους οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι σε ολόκληρα κράτη και αναγνωρίζονται εντός της Ε.Ε. καθώς και όπου υπάρχουν συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Επί της ουσίας, ο ίδιος παρέπεμψε σε «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» με επιχειρηματίες της άλλης πλευράς στο ζήτημα της κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος 4.000 ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν στην εταιρική τους ταυτότητα ή στα προϊόντα τους τον όρο «Μακεδονία», μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα των Σκοπίων.

Το θέμα ωστόσο, όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθ. Σαββάκης, είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιδείξει σοβαρή ολιγωρία, καθώς μέχρι στιγμής είναι μετρημένες στα δάχτυλα (μόλις 19) αυτές που έχουν προσφύγει στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην Ισπανία (EUIPO), αρμόδιο για τη δραστηριότητα εντός των χωρών της Ε.Ε., και καμία στο γραφείο WIPO της Γενεύης, με αρμοδιότητα στις διεθνείς δραστηριότητες. Κατά τον γ.γ. όμως αυτό «δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό», ούτε σημαίνει ότι «θα έρθουν σε δύσκολη θέση οι ελληνικές επιχειρήσεις».

Οι τυχόν ενστάσεις

Ο κ. Αυλωνίτης ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση επιτροπής διαβούλευσης εντός του 2019 από εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών, ώστε να διατυπωθούν οι οποιεσδήποτε ενστάσεις, να εξεταστούν ενδεχόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και να αποφευχθούν σύγχυση και η αντιδικία που θα συνδέονται με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε εμπορικές επωνυμίες, εμπορικά σήματα, γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων κ.λπ. Το θέμα παραπέμφθηκε στο ΥΠΕΞ και η επιτροπή θα είναι ενεργή τουλάχιστον για τρία χρόνια.
Παραδέχθηκε πάντως ότι «η συμφωνία δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια συγκροτημένη εμπορική πολιτική, ενώ και σήμερα κίνδυνοι σύγχυσης υπάρχουν».

Η πρόκληση, είπε, είναι «τα ελληνικά προϊόντα και ιδιαίτερα της Β. Ελλάδας να αποκτήσουν την εξωστρέφεια που αξίζει στην ποιότητά τους και σε αυτή την προσπάθεια η συμφωνία δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ούτε δίνει πάτημα σε μηνύσεις, αλλά ανοίγει διαύλους επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα, ώστε τελικά να επέλθει η βαλκανική συνανάπτυξη»...

Keywords
Τυχαία Θέματα