Διάλογοι του Πικάσο με την αρχαιότητα

Διάλογοι του Πικάσο με την αρχαιότητα28.02.2019Τέχνες

Εργα του μεγάλου ζωγράφου, εμπνευσμένα από τη μινωική και τη μυκηναϊκή εποχή, θα παρουσιαστούν στο Κυκλαδικής Τέχνης

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

οια είναι η σχέση του Πάμπλο Πικάσο με την αρχαιότητα; Υπάρχουν έργα που εμπνεύστηκε από την τέχνη των αρχαίων; Αυτά τα ερωτήματα εξετάζει η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «Πικάσο και

αρχαιότητα: Γραμμή και πηλός», η οποία θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο, σε μία από τις πολυαναμενόμενες παρουσιάσεις του καλοκαιριού.



Ο μεγάλος καλλιτέχνης του 20ού αιώνα έχει δημιουργήσει μοναδικά έργα ζωγραφικής, αλλά λίγοι γνωρίζουν από κοντά το σχεδιαστικό - χαρακτικό έργο του, καθώς και τις δημιουργίες κεραμικής.

Αρωμα Μεσογείου

Εναν συνδυασμό που εμπνέεται από την αρχαιότητα και σε μεγάλο βαθμό από έργα του κρητομυκηναϊκού και του ελληνικού κόσμου και, γενικότερα, από τους πολιτισμούς που άνθησαν στη λεκάνη της Μεσογείου. Στην έκθεση «Πικάσο και αρχαιότητα: Γραμμή και πηλός» σπάνια έργα του Πικάσο με θαλάσσια όντα, τετράποδα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικές σκηνές και άλλα, εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, συνδιαλέγονται θεματικά με αντίστοιχες αρχαιότητες, δημιουργώντας ακόμα έναν μοναδικό «θεϊκό διάλογο» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.



Ενας ολόκληρος κόσμος που φέρνει μέσα του ο καλλιτέχνης, όχι απαραίτητα από αρχαιότητες που είδε ο ίδιος στις αρχαίες πατρίδες της Μεσογείου, αλλά μέσα στα μουσεία της Ευρώπης, σε βιβλία που διάβαζε ή στις συναναστροφές του με τον Kριστιάν Ζερβός ή τον Ζαν Κοκτό, αποκαλύπτεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.



Αξίζει να σημειωθεί ότι την επιμέλεια θα κάνουν ο καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης και ο Olivier Berggruen. Η παρουσίαση θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου. Να θυμίσουμε ότι το 2006 το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είχε φιλοξενήσει, με πρωτοβουλία της Ντόλυς Γουλανδρή, μια μεγάλη έκθεση, στην οποία παρουσιάζονταν από κοινού κυκλαδικά ειδώλια με έργα μοντέρνας τέχνης.

Info: Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, Κολωνάκι).

Keywords
Τυχαία Θέματα