Οταν ο Μητσοτάκης στρίμωξε τον Ανδρέα να πει το «mea culpa»

Οταν ο Μητσοτάκης στρίμωξε τον Ανδρέα να πει το «mea culpa» 28.02.2019Πρόσωπα

Ο Παπανδρέου κατηγορήθηκε ότι έβαλε «στο ράφι» το Κυπριακό

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Το «mea culpa» (ελληνιστί «δικό μου λάθος») εισήλθε στην πολιτική φρασεολογία της χώρας μας λόγω του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος το χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια θυελλώδους

αντιπαράθεσής του στη Βουλή με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Μεταφερόμαστε στο 1988, στην περίοδο του «Μη Πολέμου», όπως τον είχε αποκαλέσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, της προσπάθειας δηλαδή να μειωθεί η ένταση σε σχέση με την Τουρκία και να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός, με τον οποίο συμφώνησαν από κοινού ότι οι δύο χώρες θα στοχεύσουν εφεξής στην καθιέρωση ειρηνικών σχέσεων.

Η κριτική της αντιπολίτευσης ήταν οξεία, με τον αρχηγό της Ν.Δ. να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι για χάρη της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία έβαλε «στο ράφι» το Κυπριακό. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους η Ν.Δ. κατέθεσε μάλιστα πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, με αιχμή τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε το περίφημο «mea culpa», το οποίο έμεινε στην Ιστορία. «Μου είναι αδύνατο να καταλάβω πώς μπήκε αυτή η κουβέντα, ότι βάζουμε το Κυπριακό “στο ράφι”, όταν ο κ. Κυπριανού, τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εγώ συμφωνήσαμε, πριν πάω στο Νταβός, τι ακριβώς θα πρότεινα στον κ. Οζάλ για την άμεση λύση του Κυπριακού» είπε αρχικά, για να προσθέσει πως ο Οζάλ δεν είχε απορρίψει την πρόταση που είχε καταθέσει.

«Είναι “ράφι” αυτό, όχι, κύριοι, δεν είναι “ράφι”» πρόσθεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να του φωνάζει από τα έδρανα ότι «εσείς το είπατε αυτό» και τον ίδιο να απαντά «όχι με την έννοιά σας, κύριε». Οταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε να τον κατηγορεί ότι εκείνος είχε μιλήσει για «ράφι», τότε ο πρωθυπουργός απάντησε «mea culpa, σας ευχαριστεί; Εγώ, όταν βάζω τα βιβλία στο ράφι, κ. Μητσοτάκη, τα ξαναβγάζω. Εσείς τα αφήνετε», για να προκαλέσει το χειροκρότημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα