Εγκλωβισμένοι 400.000 άμαχοι

Εγκλωβισμένοι 400.000 άμαχοι 26.02.2018Πρόσωπα

Κενή περιεχομένου η εκεχειρία του ΟΗΕ. Συνεχίζεται η σφαγή στην ανατολική Γούτα

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Συνεχίζεται η σφαγή στην ανατολική Γούτα με σφοδρές μάχες μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και της οργάνωσης Τζάις Αλ Ισλάμ, και πραγματικά θύματα τους 400.000 αμάχους, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή χωρίς πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Τις τελευταίες ημέρες οι αεροπορικές επιδρομές είχαν μειωθεί, ενώ ενισχύονταν σε ένταση και βιαιότητα

οι μάχες στο έδαφος. Ωστόσο, την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσιζε ανθρωπιστική εκεχειρία 30 ημερών σε ολόκληρη τη χώρα, οι συριακές δυνάμεις σφυροκόπησαν εκ νέου τη Γούτα, ενώ έκαναν επιδρομές και χθες το πρωί.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έπειτα από επτά ημέρες αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων στην ανατολική Γούτα, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 519 άμαχοι, εκ των οποίων 123 παιδιά, παρότι η κυβέρνηση της Δαμασκού και η σύμμαχός της Ρωσία υποστηρίζουν ότι στοχεύουν μόνο αντάρτες. Την ίδια ώρα, συγκλονίζει η μαρτυρία διασωστών, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν για αρκετό διάστημα, ώστε να μπορέσουν να μετρήσουν τα πτώματα.

«Τρομοκράτες»

«Πατώντας» στο σημείο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αναφέρει ότι η εκεχειρία δεν περιλαμβάνει τις μάχες κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων Μοχαμάντ Μπαγερί δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων» στην ανατολική Γούτα θα συνεχιστεί. Και η Τουρκία χαιρέτισε την έκκληση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Συρία, όμως υπογράμμισε ότι οι δικές της επιχειρήσεις θα συνεχιστούν εναντίον των δυνάμεων, τις οποίες η ίδια χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παραβιάζεται μια εκεχειρία στην περιοχή. Πολλές είναι οι προσωρινές εκεχειρίες που έχουν τεθεί σε ισχύ στη Συρία από την έναρξη της σύγκρουσης, με τις περισσότερες να έχουν πέσει στο κενό, καθώς παραβιάζονται από κάποια ή κάποιες πλευρές.
Μέρκελ και Μακρόν ενέτειναν χθες τις πιέσεις προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε και εκείνος με τη σειρά του να πιέσει το καθεστώς Ασαντ για παύση των εχθροπραξιών στην ανατολική Γούτα και άμεση εφαρμογή της εκεχειρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα