ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ10.02.2019Οικονομία

Χάος, απίστευτη ταλαιπωρία και υπερβολικά έξοδα για τις δηλώσεις

■ Τεράστιες ουρές σε υποθηκοφυλακεία και ειρηνοδικεία ■ Οι ιδιοκτήτες αναζητούν δύο... υπέργηρους μάρτυρες για να κατοχυρώσουν την περιουσία τους, αν δεν υπάρχουν συμβόλαια

Η Θέση μας: Η ΦΡΙΚΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

►Ο Αλ. Τσίπρας αποδέχτηκε την ήττα και μηχανεύεται τρόπο για να μείνει ζωντανός►Πώς μπορεί να καταπέσει (έστω τώρα) η συμφωνία των Πρεσπών►Φαήλος
Κρανιδιώτης: «Η βαρόνη της Παμβώτιδος και τα... αίματα»►Γεμάτο παγίδες το ε3 για αγρότες και επαγγελματίες►«Ο Μακρόν, παιχνιδάκι της Μπριζίτ»►Χρυσαυγή Ατσιδάκου: Από τον Φερεντίνο στη γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας►Ευέλπιδες υπό το βλέμμα του Δία

«Εφιάλτης» στον δρόμο για... το Κτηματολόγιο

Απίστευτη ταλαιπωρία και υπερβολικά έξοδα περιμένουν όσους προσπαθούν να δηλώσουν την περιουσία τους. Μεγάλες ουρές σε υποθηκοφυλακεία και ειρηνοδικεία

Aπό τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Βουνό φαντάζει για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων η προσπάθεια να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο. Η ταλαιπωρία για τη συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων είναι μεγάλη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος κρίνεται απαγορευτικό. Σε αυτή τη νέα γενιά κτηματογράφησης θα καταγραφούν 16.500.000 δικαιώματα πολιτών σε 57 περιφερειακές ενότητες της χώρας, εκ των οποίων τα 10.300.000 αφορούν αγροτικές και ορεινές περιοχές.

Εκεί ακριβώς έγκειται η ιδιαιτερότητα του προγράμματος, καθώς στις περιοχές αυτές πολλά ακίνητα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά προφορικά, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Ετσι αρχίζει ένα γαϊτανάκι ταλαιπωρίας για την αναζήτηση των απαραίτητων εγγράφων, αναζήτηση που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να κοστίσει μια μικρή περιουσία. Η προσπάθεια γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω της λειτουργίας ελάχιστων κτηματολογικών γραφείων σε μεγάλες περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας, όπου τις τελευταίες μέρες οι ουρές στο κεντρικό υποθηκοφυλακείο του Αγρινίου φτάνουν έως το πεζοδρόμιο, με τους πολίτες να αναζητούν κάποιο έγγραφο και τους λιγοστούς υπαλλήλους να προσπαθούν να σηκώσουν τεράστιο βάρος. Για μεγάλη ταλαιπωρία και συνάμα οικονομική επιβάρυνση κάνουν λόγο και οι φορείς της Αιγιαλείας, αφού οι πολίτες αναγκάζονται να μεταβούν στην Πάτρα για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία σε αγροτικές και ορεινές περιοχές χωρίς να γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκεται, καθώς δεν την έχουν οριοθετήσει ποτέ με επίσημο τρόπο. Για τις περιπτώσεις αυτές προωθείται η λύση της χρησικτησίας, ώστε είτε με κάποιο μισθωτήριο είτε με ένα άλλο έγγραφο οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποδείξουν ότι νέμονται νομίμως εδώ και πολλά χρόνια την περιουσία που θα δηλώσουν. Είναι όμως πολλοί ιδιοκτήτες, που κληρονόμησαν κάποια χωράφια από τους γονείς τους και βαδίζουν στα τυφλά, χωρίς να έχουν στα χέρια τους ούτε ένα χαρτί. Τι πρέπει να κάνουν; Να βρουν δύο μάρτυρες και να πάνε σ' έναν συμβολαιογράφο ή στο ειρηνοδικείο, όπου οι μάρτυρες θα βεβαιώσουν με ένορκη δήλωση ότι το ακίνητο κατέχεται πάνω από 20 χρόνια. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως τα ειρηνοδικεία έχουν ουρές, με συνέπεια να μην εξυπηρετούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να πρέπει να κατέβουν άλλη μέρα από τα χωριά, γεγονός που συνιστά και επιπλέον κόστος.

Εκτινάσσει το κόστος η υποχρεωτική προσκόμιση του τοπογραφικού

Το κόστος ανεβαίνει σημαντικά και από την υποχρέωση υποβολής τοπογραφικού. Με δεδομένο ότι τα τρέχοντα προγράμματα αφορούν ως επί το πλείστον αγροτικές περιοχές με μεγάλες δυσκολίες στον εντοπισμό, καταρχάς, της κατά προσέγγιση θέσης των ακινήτων και κατ’ επέκταση των ορίων αυτών, η συνεργασία με τοπογράφο είναι απαραίτητη. Το κόστος έκδοσης τοπογραφικού αρχίζει από τα 300 ευρώ, ενώ για μεγάλες εκτάσεις το κόστος αυξάνεται σημαντικά. Εάν, μάλιστα, ο ιδιοκτήτης δεν φροντίσει ώστε το ακίνητό του να κτηματογραφηθεί με το ορθό σχήμα και εμβαδόν και μεταφερθεί αυτό στις πρώτες εγγραφές του Κτηματολογίου με διαφορές στο σχήμα και το εμβαδόν των ακινήτων οι οποίες είναι εκτός των αποδεκτών ορίων απόκλισης, θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει τη διαδικασία διόρθωσης αυτών κατά τη χρονική στιγμή που θα προβεί σε οποιαδήποτε εγγραπτέα στα κτηματολογικά βιβλία πράξη (αγοραπωλησία κ.λπ.). Για τις διορθώσεις αυτές θα πρέπει να προσκομίσει υποχρεωτικά εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου του, ενώ η διαδικασία που απαιτείται είναι χρονοβόρα και ακριβή.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την κατάθεση των στοιχείων οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν το ποσό των 35 ευρώ ανά δικαίωμα στην αρχή της διαδικασίας κτηματογράφησης κατά την υποβολή της δήλωσης. Αν κάποιος έχει δικαίωμα σε τρία ακίνητα, θα καταβάλει 35 ευρώ για κάθε ακίνητο. Αν σε ένα ακίνητο υπάρχουν πολλοί συνδικαιούχοι, θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις και να πληρώσει καθένας το τέλος των 35 ευρώ. Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ) καταβάλλεται τέλος 20 ευρώ. Το τέλος αυτό καταβάλλεται μόνο αν οι χώροι αυτοί είναι αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο και δεν είναι παρακολουθήματα του διαμερίσματος. Ειδικά για τις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραπτέο δικαίωμα σε περισσότερα του ενός ακίνητα καταβάλλουν πάγια τέλη για μόνο δύο εγγραπτέα δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών.

Σε περίπτωση έλλειψης τίτλων, για τη θεμελίωση έκτακτης χρησικτησίας μπορούν να υποβληθούν κάποια από τα παρακάτω έγγραφα: υποθήκες ή εν γένει βάρη, προσύμφωνα, συμβόλαια ή τοπογραφικά διαγράμματα όμορων ιδιοκτητών που αναφέρουν τον δηλούντα ως ιδιοκτήτη, μισθωτήρια, πράξεις αναγνώρισης ορίων, Ε9, έγγραφα χορήγησης επιδότησης ή πάσης φύσεως αποδείξεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ,ΟΤΕ, ΤΟΕΒ, κ.λπ.), παλαιά τοπογραφικά διαγράμματα, βεβαιώσεις προέδρου κοινότητας/δημάρχου, αποδείξεις καταβολής αμοιβής σε εργολάβο που περιέφραξε το ακίνητο ή άλλες εργασίες βέβαιης χρονολογίας, ένορκες βεβαιώσεις (συντάσσονται στο ειρηνοδικείο ή σε συμβολαιογράφο με την παρουσία τουλάχιστον δύο μαρτύρων). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται εικοσαετής νομή με τουλάχιστον δύο έγγραφα.

Προβλήματα και με την ηλεκτρονική πλατφόρμα

Για να εξυπηρετήσει κατοίκους σε απομακρυσμένες περιοχές και πολίτες που έχουν περιουσία μακριά από τον τόπο διαμονής τους η Ελληνικό Κτηματολόγιο ενεργοποίησε τη Δευτέρα νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης.
Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας όμως δεν θα λέγαμε ότι συνοδεύτηκε με επιτυχία, καθώς προέκυψαν προβλήματα με την εισαγωγή των κωδικών του TAXISnet. Οσοι ιδιοκτήτες κατάφεραν τελικά να μπουν δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την αίτηση, καθώς η διαδικασία προχωρούσε με ρυθμούς… χελώνας, με αποτέλεσμα η σελίδα να πέφτει συνεχώς.

Για τους πολύ… τυχερούς, που έφτασαν δηλαδή στο 5ο στάδιο της αίτησης, υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκευτεί, χωρίς ωστόσο να γίνει η πληρωμή της δήλωσης. Επίσης, η είσοδος στην πλατφόρμα μόνο μέσω των κωδικών του TAXISnet ενδεχομένως να είναι προβληματική, καθώς, σε περίπτωση που οι δικαιούχοι αναθέσουν σε τρίτο την υλοποίηση της διαδικασίας, παρέχουν, έμμεσα, πρόσβαση και στο φορολογικό προφίλ τους.

Keywords
Αναζητήσεις
, κτηματολογιο βεβαιωση δημαρχου
Τυχαία Θέματα