«Δεν μιλώ με άτομα που πίνουν»

«Δεν μιλώ με άτομα που πίνουν»03.10.2018Πρόσωπα

Το «καρφί» του Σαλβίνι για τον Γιούνκερ • Τα «κοράκια» έβαλαν στο μάτι την Ιταλία

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Λυσσαλέα επίθεση από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, αλλά και από τα «κοράκια» των διεθνών αγορών δέχθηκε, για ακόμα μία ημέρα χθες, η Ιταλία. Στόχος του «διεθνούς παράγοντα»; Κανείς άλλος, εκτός από την παραδειγματική πολιτική συντριβή νοοτροπιών που έρχονται σε αντίθεση με το -γερμανικό- δόγμα της απαρέγκλιτης τήρησης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας!

Το λένε και το ξαναλένε οι Ιταλοί, απαντώντας διαρκώς στις

προκλήσεις που δέχονται: Η Ιταλία δεν θα αλλάξει τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, παρά τις πιέσεις που δέχεται πανταχόθεν, τόνιζε χθες ο Λουίτζι ντι Μάιο. «Δεν κάνουμε πίσω από αυτό το 2,4% (του ΑΕΠ) - αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. (...) Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό» έλεγε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, καταγγέλλοντας ότι πλέον δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θέλουν να πέσει η ιταλική κυβέρνηση!

Στην κόντρα

Ακόμη πιο σκληρός απέναντι στη «νομενκλατούρα» των Βρυξελλών εμφανιζόταν νωρίτερα το στέλεχος της Λέγκας Κλαούντιο Μπόργκι, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού του ιταλικού Κοινοβουλίου. Χωρίς περιστροφές, είπε ότι η Ιταλία θα ήταν καλύτερα εκτός ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε ότι «τα περισσότερα από τα προβλήματα της χώρας θα μπορούσαν να λυθούν με το να έχει το δικό της νόμισμα», ανοίγοντας συζήτηση περί... λιρέτας!

Οι διεθνείς αγορές βρήκαν, βέβαια, ακόμα μία αφορμή να «ξεσπάσουν» πάνω στα δεκαετή ιταλικά ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις ανήλθαν χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο Ευρωπαίος επίτροπος επί των Οικονομικών διαμήνυσε ότι «η Ιταλία είναι μια χώρα στον πυρήνα της ευρωζώνης. Είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης να έχουμε μια ισχυρή Ιταλία και προς το συμφέρον της Ιταλίας να έχει ένα ισχυρό ευρώ και μια ισχυρή ευρωζώνη». Αργότερα, όμως, και ο Μπόργκι, σε νέες δηλώσεις του στο Reuters, αν και επέμεινε στην πάγια θέση του περί εθνικού νομίσματος, εξήγησε ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Σαλβίνι: Μιλώ με άτομα που δεν πίνουν

Ιδιαιτέρως σκληρός εμφανίστηκε χθες και ο γραμματέας της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη χώρα του, τόνισε ότι «μιλώ μόνο με άτομα που δεν πίνουν»!

Πρόσθεσε δε ότι «στην Ιταλία κανείς δεν πιστεύει τις απειλές του Γιούνκερ, ο οποίος παραλληλίζει τη χώρα μας με την Ελλάδα». «Συγκρίνοντας την Ιταλία με την Ελλάδα, ο Γιούνκερ εκτοξεύει τα σπρεντ. (...) Πριν ανοίξει το στόμα του, θα έπρεπε να πίνει δύο ποτήρια νερό και να σταματήσει να προχωρά σε ανύπαρκτες απειλές. Διαφορετικά, θα του ζητήσουμε αποζημίωση» είπε ακόμη ο Σαλβίνι για το γεγονός ότι αυξάνεται το κόστος δανεισμού για τη Ρώμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα