Η ποίηση παίρνει τους δρόμους

Η ποίηση παίρνει τους δρόμους02.10.2018Τέχνες

Εκδηλώσεις έως τον Μάρτιο του 2019 στην Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Λεωφορεία, βαγόνια του μετρό, τρένα, αλλά και εμβληματικά τοπόσημα της πόλης των Αθηνών από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο του 2019 αποκτούν επικολυρικό χαρακτήρα! Στίχοι και ρίμες θα κατακλύσουν κάθε γωνιά της πόλης, χαρίζοντάς της ποιητική διάθεση, χάρη στην ενδιαφέρουσα δράση

που πραγματοποιείται από την «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», τον Δήμο Αθηναίων και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τίτλο «Ποίηση on the road».

Στο πλαίσιο αυτής διοργανώνεται μια σειρά από δρώμενα, ποιητικές αναγνώσεις και συζητήσεις, ενώ νέοι ποιητές έρχονται σε επαφή με το κοινό σε ανοιχτούς χώρους και παράλληλα συζητούν με παλαιότερους ποιητές, ανιχνεύοντας τα σήματα της εποχής τους.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημόσιες αναγνώσεις θα γίνονται κάθε πρώτη του μηνός, ενώ κάθε πρώτη Παρασκευή του ίδιου μήνα οι ποιητές συζητούν παρουσία κοινού στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Τι ακριβώς περιλαμβάνει, όμως, το πρόγραμμα των επόμενων ημερών;
• Στις 12 Οκτωβρίου οι λάτρεις της ποίησης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα την «Ποίηση και σώμα», στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με τους Γιώργη Γιατρομανωλάκη, Μυρσίνη Γκανά, Μαρία Φίλη, Μαρία Κουλούρη και Εύα Σπαθάρα.
• Την 1η Νοεμβρίου όσοι πάρουν το λεωφορείο 040 (που εκτελεί το δρομολόγιο Σύνταγμα - Πειραιάς) θα μπορούν να απολαύσουν μια αλλιώτικη διαδρομή, συνοδεία ποιημάτων.
• Το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, πάλι, στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά (12.00), οι νεαροί δημιουργοί Αλέκος Λούντζης, Κάλλια Παπαδάκη, Λένα Καλλέργη και Παυλίνα Μάρβιν θα διαβάσουν αποσπάσματα από τα έργα τους.
• Την 1η Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, οι διοργανωτές μάς προσκαλούν στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου για να υποδεχθούμε την πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς, παρέα με γνωστούς ποιητές.
• Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου η ποιητική δράση μεταφέρεται στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με μια εκδήλωση που έχει τίτλο «Ποίηση και πόλη», ενώ την 1η Μαρτίου το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί πανηγυρικά με μια συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά.

Αξίζει να τονιστεί ότι όλο αυτό το διάστημα επιλεγμένοι σταθμοί του μετρό θα φιλοξενούν εκδηλώσεις, ενώ πολλά από τα βαγόνια θα «κυκλοφορούν» με γνωστά στιχάκια.

Keywords
Τυχαία Θέματα