Νίκησε στο ΣτΕ ο Βαρθολομαίος

Νίκησε στο ΣτΕ ο Βαρθολομαίος02.10.2018Ρεπορτάζ

Απόφαση-σταθμός: Στο Φανάρι ανήκει ο Ναός του Αγίου Γεωργίου Προμπονά

Ρεπορτάζ
Μαρία Ζαχαροπούλου -
Αντώνης Τριανταφύλλου

Tο Συμβούλιο της Επικρατείας με μια ιστορική απόφαση δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη διαμάχη με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών σχετικά με την εκκλησιαστική δικαιοδοσία επί του ναού στο κτήμα Προμπονά.
Ειδικότερα, το Δ΄ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, με απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία, έκανε

δεκτή ως βάσιμη την αίτηση ακύρωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «η προσβαλλόμενη πράξη η οποία διατάσσει τη σφράγιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής Κληροδοτήματος Δημητρίου Προμπονά, με την αιτιολογία ότι η θέση σε δημόσια λατρεία του Ναού από τον Ηγούμενο της Μονής Βλατάδων πραγματοποιήθηκε χωρίς κανονική άδεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν αιτιολογείται».

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση του ΣτΕ χαρακτηρίζεται σταθμός για δύο λόγους. Πρώτον, διότι το δικαστήριο στο σκεπτικό του τεκμηριώνει νομικά ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει μοναδική και υπερέχουσα θέση έναντι όλων των άλλων ιερών καθιδρυμάτων στην Ελλάδα, ακόμα και από την Εκκλησία της Ελλάδος, και, δεύτερον, διότι για πρώτη φορά παράχθηκε νομολογία για τη διεθνή νομική προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η απόφαση του ΣτΕ έδωσε λύση στο ζήτημα της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας επί του ναού του κτήματος Προμπονά, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτή τη θέση ότι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου υπάγεται πνευματικά στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρακτικά, ο ναός μπορεί πλέον να αποσφραγιστεί και να λειτουργήσει ως μετόχιο της Μονής Βλατάδων.

Η υπόθεση όμως συνεχίζει να έχει δικαστικό ενδιαφέρον, καθώς η επόμενη δικαστική μάχη, στα αστικά δικαστήρια, είναι προγραμματισμένη το 2019 και αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του ιδρύματος Προμπονά.

Keywords
Τυχαία Θέματα