Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια στη λίστα της παγκόσμιας ελίτ

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια στη λίστα της παγκόσμιας ελίτ02.10.2018Ειδήσεις

Ποια η κατάταξή τους στα 1.258 καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Παραμένουν στην κορυφή Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται στη λίστα της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κατάταξης για το 2019, που αξιολογούνται από ένα από τα σημαντικότερα συστήματα κατάταξης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του κόσμου, το Times Higher Education

World University Rankings (THE).

Από αυτά, μάλιστα, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης είναι εκείνο που διατηρεί την πρωτιά στη «δική» μας λίστα, ενώ φέτος στην παγκόσμια λίστα συμπεριλαμβάνεται και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη θέση 1.001+.

Συγκεκριμένα, και όπως έγινε γνωστό χθες, το Πανεπιστήμιο Κρήτης διατηρεί τη θέση κατάταξης 351-400, που είχε και το 2018, και ακολουθεί το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το οποίο διατηρεί τη θέση 501-600 και ανέρχεται από την πέμπτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων στη δεύτερη.
Στην τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων ανεβαίνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υποχωρώντας ωστόσο από τη δεύτερη θέση όπου βρισκόταν πέρυσι στην τέταρτη για το 2019.
Στην πέμπτη θέση από την τρίτη πέρυσι έπεσε και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο στην παγκόσμια κατάταξη διατηρεί τη θέση 601-800.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται στην έκτη θέση (από την τέταρτη), ενώ υποχώρησε και στην παγκόσμια κατάταξη από τη θέση 501-600 στην 601-800.
Το Πανεπιστήμιο Πάτρας έπεσε από τη θέση 601-800 της διεθνούς κατάταξης στην 801-1.000.

Στην πρώτη θέση

Συνολικά, στην εν λόγω κατάταξη περιλαμβάνονται τα 1.258 καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως, ενώ εκπροσωπούνται 86 χώρες.

Στα 10 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, πάντως, εναλλάσσονται αυτά της Βρετανίας και των ΗΠΑ, ενώ δύο βρετανικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατέχουν για άλλη μία χρονιά τις κορυφαίες θέσεις.
Πρόκειται για το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που βρίσκεται στην πρώτη θέση, με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ να το ακολουθεί στη δεύτερη.

Ακολουθούν τα αμερικανικά πανεπιστήμια Stanford, Massachusetts Institute of Technology, California Institute of Technology, Harvard, Princeton, Yale, Imperial College του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή λίστα είχε και κάποιες... εκπλήξεις, καθώς για πρώτη φορά τη δική του θέση (800-1000) κατακτά το πανεπιστήμιο της Βαγδάτης, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το West Indies της Τζαμάικας (501-600) αλλά και με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα από το Καζακστάν, την Τανζανία και το Νεπάλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα