ΧΥΤΑ Φυλής: Ανησυχία από την ανίχνευση χρωμίου δέκα φορές πάνω από το ασφαλές όριο

ΧΥΤΑ Φυλής: Ανησυχία από την ανίχνευση χρωμίου δέκα φορές πάνω από το ασφαλές όριο19.06.2018Ρεπορτάζ

Ολικό και εξασθενές χρώμιο, και μάλιστα σε συγκεντρώσεις δέκα φορές πάνω από το ασφαλές όριο, ανιχνεύτηκε από ερευνητές του Δημόκριτου στην περιοχή γύρω από την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) της Φυλής στην Αττική.

Τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς το χρώμιο είναι ένα στοιχείο -τοξικό και καρκινογόνο, ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες- ιδιαίτερα επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία.
Οι επιστήμονες του Δημόκριτου ανέλυσαν

δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που συλλέχθηκαν στις 4 και στις 16 Μαΐου, και εντόπισαν συγκέντρωση ολικού χρωμίου 520 μg/L και εξασθενούς 510 μg/L, με όριο τα 50 μg/L που ισχύει για το πόσιμο νερό.

Ρίψη αποβλήτων

Η παρουσία χρωμίου αποδίδεται σε περιστασιακή παράνομη ρίψη αποβλήτων από βυρσοδεψεία και μονάδες παραγωγής χρωμάτων και επιμετάλλωσης, που, αν και διαθέτουν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, δεν τις χρησιμοποιούν.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο οποίος ενημέρωσε τον Δήμο Ασπροπύργου και τη Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής, και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι «υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια» προχώρησε στη διεξαγωγή της έρευνας, ικανοποιώντας αφενός ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου γιατί έχει θέσει ως «πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά του την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, είτε πρόκειται για τη Φυλή είτε για το σύνολο της Αττικής».

Το εξασθενές χρώμιο, που ευθύνεται για καρκινογενέσεις, είναι από τα πλέον επικίνδυνα στοιχεία, με δραματικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Μπαίνει στον οργανισμό μέσω της πόσης νερού, με εισπνοή μολυσμένου αέρα και μέσω του δέρματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα