Σκουπίδια: Υγειονομική βόμβα απειλεί την Αθήνα!

Σκουπίδια: Υγειονομική βόμβα απειλεί την Αθήνα!19.06.2018Ρεπορτάζ

Σχηματίζουν βουνά στους δρόμους και έξω από τις πόρτες των σπιτιών. Χωρίς σχέδιο έκτακτης ανάγκης οι Αρχές

Σε υγειονομική βόμβα μετατρέπονται οι τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί εδώ και αρκετές ημέρες στους κάδους απορριμμάτων έξω από τις πόρτες των σπιτιών των κατοίκων του λεκανοπεδίου, δημιουργώντας για ακόμη μία φορά εύλογα ερωτήματα για την ετοιμότητα και τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, που θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν έτοιμο οι αρμόδιες Αρχές.

Ο ΧΥΤΑ

Φυλής υπολειτουργεί για έβδομη ημέρα, λόγω τεχνικών προβλημάτων, και η αδυναμία εξεύρεσης μίας εναλλακτικής λύσης ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, κατά τη διάρκεια της δυνατής νεροποντής το μεσημέρι στην Αττική, σε πολλές περιοχές τα σκουπίδια έκαναν «βόλτες» στους δρόμους και δημιούργησαν μια αποκρουστική εικόνα.

Την ίδια στιγμή, η ατμόσφαιρα σε πολλά σημεία της πόλης είναι αποπνικτική λόγω της έντονης δυσοσμίας, ενώ τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά. Κάθε μέρα τα απορριμματοφόρα στον χώρο του ΧΥΤΑ σχηματίζουν ουρές, καθώς δεν μπορούν να αδειάσουν τις μεγάλες ποσότητες των σκουπιδιών που μαζεύουν από διάφορες περιοχές.

Ρήγμα στη χωματερή

Υπενθυμίζεται πως όλα άρχισαν από ένα ρήγμα που δημιουργήθηκε λόγω ξαφνικής βροχόπτωσης πριν από οκτώ ημέρες σε ένα από τα νέα κύτταρα του ΧΥΤΑ που βρίσκεται στην περιοχή της Φυλής.

Στη Φυλή μεταφέρονται περί τους 2.500 με 3.000 τόνους απορριμμάτων από 5.000 τόνους, που είναι τα συνολικά απορρίμματα τα οποία παράγει καθημερινά η Αττική. Εάν υπολογίσει κανείς ότι ο ΧΥΤΑ έχει κλείσει για τα απορριμματοφόρα των 66 δήμων του λεκανοπεδίου, τότε αυτή τη στιγμή πάνω από 16.000 τόνοι σκουπιδιών (!) βρίσκονται στον δρόμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δήμος Αθηναίων αδειάζει κάθε μέρα περίπου 20 απορριμματοφόρα στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή, ενώ οι καθημερινές ανάγκες του δήμου κυμαίνονται από 120 με 150 απορριμματοφόρα, προκειμένου να αποθέσουν τους 800 τόνους σκουπιδιών που παράγει η πρωτεύουσα.

Στους υπόλοιπους δήμους ο ΧΥΤΑ αφήνει να αδειάσουν μέχρι δύο απορριμματοφόρα για κάθε δήμο. Η διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Φυλής οδήγησε και σε κόντρα ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και την Περιφέρεια, με τον Γιώργο Πατούλη να θεωρεί υπεύθυνη την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Από την άλλη, λύση στο πρόβλημα του ρήγματος στον ΧΥΤΑ Φυλής, εντός των επόμενων λίγων 24ώρων «βλέπει» ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος ζητά την... υπομονή των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα