Χαστούκι των ΗΠΑ στην Τουρκία

Χαστούκι των ΗΠΑ στην Τουρκία02.08.2018Ειδήσεις

Στην αντεπίθεση ο Λευκός Οίκος για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα, την ώρα που ο Ερντογάν εμμένει στους λεονταρισμούς του

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Επιμένει στη ρητορική του απέναντι στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας εκ νέου χθες πως με τις απειλές δεν ωφελείται κανείς. «Η απειλητική ρητορική των ΗΠΑ

δεν θα ωφελήσει κανέναν» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ, και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στην Αγκυρα αν δεν απελευθερωθεί ο Αμερικανός πάστορας Αντριου Μπράνσον.

Τελικά, η Ουάσινγκτον πέρασε χθες από τα λόγια στις πράξεις, επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις κατά δύο κορυφαίων Τούρκων υπουργών, του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και του υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ, «για τον ρόλο τους στη σύλληψη και την κράτηση του Αμερικανού πάστορα».

Κυρώσεις

Οι κυρώσεις προβλέπουν μπλοκάρισμα οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου τους εντός της αμερικανικής δικαιοδοσίας και απαγόρευση κάθε συναλλαγής Αμερικανού πολίτη μαζί τους. Αιτιολογώντας τις κυρώσεις, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αναφέρθηκε στην «άδικη κράτηση και τη συνεχιζόμενη δίωξη» του Μπράνσον.

Την ίδια ώρα, το Bloomberg ανέφερε πως στις ΗΠΑ έχει ήδη ετοιμαστεί κατάλογος και με επιχειρήσεις που θα υποστούν κυρώσεις. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο και με την τουρκική λίρα να κατακρημνίζεται, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει συμβιβασμούς αναφορικά με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και ότι είναι μη αποδεκτά τα σχόλια που φανερώνουν «νοοτροπία ευαγγελικών, σιωνιστών» στις ΗΠΑ. Πλην της κατ' οίκον κράτησης του Αμερικανού, σε θέμα μείζονος αντιπαράθεσης εξελίσσεται και η αμφισβητούμενη παράδοση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, που συναντά συνεχώς εμπόδια στο Κογκρέσο, εξοργίζοντας την Αγκυρα και δημιουργώντας ακόμα ένα σημείο αντιπαράθεσης.

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία με επίκεντρο τον ιερέα από τη Βόρεια Καρολίνα. Στόχος των δύο είναι να επιλυθεί το ζήτημα, ωστόσο με τη διπλωματία των απαγωγών που ακολουθεί η Τουρκία κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε και η χθεσινή δήλωση του Τούρκου προέδρου πως είναι έτοιμος να επαναφέρει τη θανατική ποινή αν έχει και την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα